Asia de Sud-Est pare sa fi intrat in zodia catastrofelor naturale, parca mai mult decat in alti ani cand capriciile anotimpului ploios au afectat regiunea.

Ieri, in largul coastelor Filipinelor, un feribot care avea peste 700 de oameni la bord a fost lovit de taifunul Fengshen si pur si simplu s-a scufundat. Cea mai mare parte dintre cei 626 de pasageri si 121 de membri ai echipajului sunt dati disparuti si este foarte putin probabil sa fi supravietuit. Forta taifunului e demonstrata in primul rand de faptul ca a reusit sa scufunde acest feribot, care cantarea 24.000 de tone.

Vinovate pentru acest dezastru par a fi in primul rand autoritatile portuare, care au permis plecarea feribotului din port, desi exista o amenintare de taifun. Insasi Glorya Arroyo, presedintele statului Filipine, a cerut explicatii pentru faptul ca s-a acordat permisiunea de plecare in conditiile acestea. Rudele pasagerilor s-au strans la sediul companiei care detinea feribotul, Sulpicio Lines, si cer explicatii, dar, in primul rand, cer informatii despre acestia. Speranta lor sta nu atat in echipele de salvare care, din cauza vremii, au ajuns foarte tarziu la locul unde s-a scufundat vasul, ci in faptul ca in zona exista foarte multe insule mici.

Supravietuitorii ar fi putut ajunge pe acestea, desi e foarte probabil ca majoritatea sa nu fi reusit. Taifunul Fengsehen a lovit foarte puternic arhipelagul Filipine si a ucis pana acum 155 de oameni, iar alte sute sunt date disparute. De asemenea, cateva zeci de mii si-au vazut casele inundate si au trebuit sa se refugieze. Urmatoarea tara in care va ajunge acest taifun este Taiwan, iar autoritatile de acolo se pregatesc de ce e mai rau.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.