Normele de securitate nu sunt respectate de bazele care gazduiesc focoase americane

Un raport intern al Fortelor Aeriene SUA sustine ca, in unele tari precum Italia sau Olanda, exista probleme mari privind siguranta focoaselor nucleare.

Documentul, numit "Blue Ribbon Review", publicat de Federatia Oamenilor de Stiinta Americani (FAS) si bazat pe ancheta unei echipe de 30 de specialisti, mentioneaza ca primele locuri in topul tarilor "nesigure" din punctul de vedere al securitatii bazelor americane le detin Italia, Olanda si Belgia.

Desi nu a fost data publicitatii o cifra oficiala, potrivit cotidianului "La Stampa", in Europa exista cel putin 350 de bombe americane tip B-61 in baze militare din Belgia, Olanda, Marea Britanie, Germania, Italia sau Turcia.

Raportul vorbeste despre "probleme la sistemele de siguranta si la cele de iluminare" ori despre "cladiri care au nevoie urgenta de reparatii".

Transfer de focoase de la o baza la alta

Paza este asigurata de persoane care nu au experienta necesara, mai arata documentul. In unele baze, militari cu mai putin de un an de experienta activa au misiunea de a preveni furtul acestor arme letale.

Recent, americanii au luat decizia ca focoasele nucleare de la Ghedi di Torre (regiunea italiana Lombardia) sa fie transferate la baza militara de la Aviano (nord-estul tarii), considerata mai sigura.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.