Declaratia a fost facuta la Jeddah, in Arabia Saudita, unde a avut loc un summit al tarilor producatoare si al celor consumatoare.

Intalnirea din Arabia Saudita a fost convocata de regele Abdullah si a fost dedicata surselor de energie. Principalul subiect de discutie a fost pretului petrolului.

Cel mai mare producator de petrol din lume, Arabia Saudita, a marit deja productia de petrol si intentioneaza sa o mareasca din nou in luna iulie.

Ministrul petrolului, Ali al-Naimi, a declarat ca productia va creste chiar si mai mult, daca vor exista clienti.
Pe de alta parte insa, participantii la summit au cerut o mai mare transparenta pe piata petrolului, precum si un control mai temeinic al acesteia.

Regele saudit si-a exprimat ingrijorarea cu privire la efectele pe care cresterea pretului o va avea asupra tarilor in curs de dezvoltare.

El a cerut partenerilor din OPEC infiintarea unui fond de imprumuturi pentru a veni in sprijinul tarilor celor mai afectate.

Regele Arabiei Saudite a adaugat ca tara sa va contribui cu o jumatate de miliard de dolari la acest fond.
Prezent la reuniune, premierul Marii Britanii, Gordon Brown a facut apel catre tarile producatoare de petrol sa-s mareasca capacitatea de productie, adaugand ca lumea ar putea avea in fata un al treilea si probabil cel mai grav soc petrolier.