In ciuda faptului ca a fost la un pas sa castige alegerile din primul tur, candidatul la prezidentiale al opozitiei din Zimbabwe, Morgan Tsvangirai, a decis sa renunte la a mai participa la turul al doilea al alegerilor.
Decizia a fost luata dupa ce guvernul, armata, politia si militiile loiale batranului dictator Robert Mugabe au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a-si asigura victoria si ramanerea la puterea. Activistii si sustinatorii partidului MDC al lui Tsavngirai au avut de suportat iadul pe pamant in ultimele saptamani din aceasta cauza. Bataile si arestarile abuzive au fost la ordinea zilei, iar in localitatile unde s-a votat masiv cu MDC, zeci de mii de oameni au fost siliti sa-si paraseasca locuintele.

Mult mai grav a fost faptul ca tot aparatul de stat a fost complice la uciderea a 70 de membri ai MDC si, de asemenea, la infometarea a zeci de mii de oameni care sustineau acest partid, prin sistarea ajutoarelor alimentare. Statele Europei occidentale, America, Australia si o mare parte a statelor africane au condamnat actiunile clicii conduse de Mugabe si au declarat ca un scrutin liber si corect este imposibil in acest moment in Zimbabwe. Acest stat are probabil cea mai proasta economie din lume, cu inflatia atingand 160.000% si cu preturile explodand la un nivel la care piata legala aproape ca nu mai functioneaza.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.