Politia britanica a anuntat ca a redeschis ancheta in privinta uciderii la Londra a dizidentului bulgar, Georgi Markov.

Intamplarea s-a petrecut in septembrie 1978, asadar in urma cu aproape 30 de ani, in vremea razboiului rece.

Domnul Markov lucra la redactia in limba bulgara a BBC. Se crede ca a fost otravit pe un pod din centrul Londrei - podul Waterloo.

Politia britanica a confirmat relatarile din presa bulgara potrivit carora, in ultimele saptamani, reprezentanti ai departamentului anti-tero din Scotland Yard au vizitat de mai multe ori Bulgaria in legatura cu cazul Markov, ramas si acum nerezolvat.

Relansarea investigatiei are loc in conditiile in care in Bulgaria orice crima se prescrie dupa 30 de ani, cu alte cuvinte, chiar daca, teoretic, ar fi gasit un suspect pe teritoriul bulgar, el nu ar mai putea fi judecat.

Se relateaza ca politia britanica ar fi cerut acces la unele documente de arhiva. Ziaristul Vladimir Bereanu, de la televiziunea bulgara, se arata sceptic cu privire la rezultatele unui asemenea demers:
"Autoritatile bulgare au dat toate materialele legate de acest caz din arhivelel bulgaresti. Autoritatile britanice incearca pur si simplu sa gaseasca altceva, pe baza legii accesului la dosarele din perioada comunista. Dar de fapt, materiale noi nu exista si asta au spus toti cei care se ocupa de aceste arhive si aceste dosare."

Dar arhivele bulgare sunt departe de a fi complete.

De pilda, in iunie 1992, un fost sef al serviciilor secrete, generalul Vladimir Todorov, a stat in inchisoare vreme de mai bine de un an de zile pentru ca a distrus 10 volume de materiale secrete.

In 2006, cel care raspundea de arhivele politiei secrete din perioada comunista, Bojidar Doiceva, fost gasit mort la biroul sau, cu numai cateva saptamani inainte de preconizate publicare a unor dosare din aceste arhive.

Probabil tocmai fiindca documente nu exista, expertii britanici aflati la Sofia au cerut de asemenea sa discute cu 40 de cetateni bulgari, inclusiv cui Vladimir Todorov.

Moartea lui Georgi Markov, in 1978, este una dintre cele mai mari mistere din vremea razboiului rece.
Markov, care lucra in centrul Londrei la departamentul in limba bulgara al BBC, a fost se pare atacat pe un pod de peste raul Tamisa, Waterloo.

Le-a povestit se pare prietenilor ca a fost atacat de cineva cu o umbrela. A murit peste cateva zile.

O examinare post-mortem a scos la lumina faptul ca in gamba piciorului ii fusese implantata o alice otravita cu o otrava numita ricina.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.