Presedintele venezuelean Hugo Chavez a amenintat ieri ca nu va mai vinde petrol tarilor europene, daca acestea vor aplica o noua directiva privind imigratia ilegala, criticata in America Latina si de grupurile pentru drepturile omului, transmite Reuters, potrivit NewsIn

Europarlamentarii au decis miercuri ca imigrantii ilegali pot fi detinuti pana la 18 luni si li se poate interzice accesul pe teritoriul UE pentru pana la cinci ani.
"Nu putem sa stam pur si simplu cu miinile in san", a declarat Chavez la o ceremonie la care a participat si presedintele ales al Paraguay-ului, care a criticat la randul sau legea europeana.

Milioane de imigranti din America Latina locuiesc in Europa, multi dintre ei provenind din tari sarace din zona Anzilor sau din Columbia. Colonizata timp de secole de europeni, dupa obtinerea independentei America Latina a primit, la randul sau, valuri de imigranti de pe batranul continent, care incercau sa scape de razboaie sau de crizele economice din secolul XX.

"Petrolul venezuelean nu va merge catre tarile care aplica aceasta directiva rusinoasa. O spun acum, petrolul venezuealean nu va merge" acolo, a avertizat Chavez.

Aliatul socialist al Cubei a amenintat si ca investitiile provenind din aceste state vor fi interzise in tara sa si ca va face o lista cu afacerile lor in statul membru al OPEC. "Suntem pregatiti sa facem acest lucru acum", a subliniat Chavez. "Cel putin aici, in Venezuela, nu li se va duce dorul", a adaugat el.

Chavez a nationalizat deja cateva companii straine din Venezuela, transformandu-le in firme cu capital mixt, controlate de stat. Printre grupurile straine care opereaza in aceasta tara se numara Total (Franta) si Statoil (Norvegia).

Presedintele venezuelean le-a cerut si altor lideri din regiune sa ia masuri impotriva directivei europene.
Chavez avertizeaza in mod regulat ca va opri transporturile de petrol din Venezuela - unul dintre cei mai mari exportatori de titei din lume - dar nu si-a pus niciodata in practica amenintarile, in conditiile in care pretul aurului negru a atins niveluri-record. In schimb, astfel de declaratii ale lui Chavez au determinat uneori scumpiri ale petrolului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.