Dupa mai bine de cinci luni, "El lider maximo" a reaparut la televiziunea cubaneza, alaturi de fratele sau, Raul, si de presedintele venezuelean Hugo Chavez.

Absenta totala a imaginilor cu fostul lider cubanez, si a editorialelor din ziarul oficial al partidului, pe care le publica cu regularitate de cand s-a retras din viata publica, au relansat spoeculatiile potrivit carora ar fi din nou foarte bolnav sau ca ar fi suferit o noua operatie.

Inregistrarea a fost facuta cu ocazia vizitei lui Chavez in Cuba si a fost difuzata marti la televiziunea de stat. Fidel, 81 ani, a aparut, ca de obicei, slabit, dar intr-o dispozitie de zile mari, angrenat intr-o discutie animata cu mai tanarul sau frate (77 ani) si cu vechiul sau aliat in „lupta impotriva imperialismului american”, relateaza Gardianul.

Potrivit Cotidianul, fostul presedinte parea slabit, dar sanatos, imbracat intr-un trening si discutand stand in picioare, apoi jos, intr-o gradina, in timp ce secretarul sau particular, Carlos Valenciaga, lua notite. Fidel Castro este in convalescenta de 23 de luni, intr-un loc secret din Havana. Nicio imagine cu liderul cubanez nu a mai fost difuzata de la 16 ianuarie, data intrevederii sale cu presedintele brazilian, Lula da Silva.

Intr-o inregistrare de cateva minute, fara sonor, el a fost prezentat, in acelasi costum de trening in care apare la televiziune de cand s-a retras din viata politica, mai intai asezat intr-un fotoliu, intr-un spatiu deschis, impreuna cu Chavez si cu actualul presedinte, fratele sau, Raul Castro, apoi in picioare luandu-si ramas bun de la oaspetele venezuelan.

Potrivit televiziunii de stat, intr-o intrevedere de aproape trei ore, Castro si Chavez au dezbatut problemele de actualitate, criza alimentara globala si alegerile prezidentiale din SUA. “Fidel este viu si sanatos, gandind si dictand strategiile importante pentru Cuba si pentru America Latina”, a spus Hugo Chavez, care, de la imbolnavirea lui Castro, in 2006, l-a vizitat de cel putin zece ori, informeaza Cronica Romana.

Fidel Castro s-a retras oficial de la putere in februarie, la 81 de ani, invocand starea proasta de sanatate in urma unei grave hemoragii intestinale, suferita in iulie 2006. Fratele sau Raul i-a succedat la putere la 24 februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.