Liderii europeni se reunesc pentru doua zile la Bruxelles, inca sub auspiciul refuzului Irlandei de a accepta Tratatul de Reforma de la Lisabona.

Este de asteptat ca vor ajunge la un acord cu privire la continuarea ratificarii Tratatului in pofida opiniei irlandezilor, dar nu vor sugera si o posibila solutie a crizei.

Intr-un discurs de dinainte de summit, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca votul impotriva reformelor nu ar trebui sa fie un pretext pentru o lipsa generala de actiune, intr-un moment in care cetatenii Europei sunt ingrijorati de cresterea preturilor la petrol si la alimente.

Se pare ca premierul irlandez, Brian Cowen, are multe explicatii de dat, dar nimeni nu se asteapta ca el sa propuna o solutie-fulger. Momentan liderii de la Bruxelles pot sa cada de acord asupra continuarii ratificarii Tratatului si sa evalueze cat de departe pot ajunge cu acest proces pana la urmatoarea intalnire din luna octombrie.

Insa liderii UE vin la Bruxelles cu intentia de a nu lasa rezultatul referendumului din Irlanda sa umbreasca agenda de lucru a summit-ului. Pe ordinea de zi: ce se poate face in legatura cu cresterea rapida a preturilor la energie si alimente, acesta fiind motivul unor proteste in unele tari europene si, se pare, si motivul pentru care irlandezii au spus 'nu' Tratatului de Refoma.

Jose Manuel Barroso a insistat asupra faptului ca scopul summit-ului este sa arate ca asemenea vremuri imprevizibile nu reprezinta o perioada de paralizie pentru Europa.

Domul Barroso a mai spus ca Uniunea ar putea lua masuri de sprijin social pe termen scurt, dar a avertizat ca pretul petrolului nu va scadea atat de repede si ca este nevoie de masuri gandite pe termen lung.

Summit-ul va reasigura tarile balcanice ca vor intra in Uniune atunci cand isi vor indeplini conditiile de aderare. De asemenea, se va discuta in continuare despre sprijinul acordat unui Parteneriat European cu fostele state apartinand blocului sovietic, cum este cazul Ucrainei.

Insa liderii europeni spun ca o largire a Uniunii ar fi dificil de realizat, pana cand aceasta nu gaseste o modalitate de a functiona ca entitate, cu sau fara Tratatul de Reforma.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.