Directiva CE urmeaza sa fie adoptata anul acesta, potrivit surselor citate de Rheinische Post, si ar avea ca scop reducerea consumului de electricitate, ducand implicit la scaderea emisiilor de CO2, in conditiile in care UE si-a stabilit ca obiectiv reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2020.

Conform estimarilor Comisiei Europene, prin renuntarea la becurile clasice s-ar emite anual cu 23 de milioane de tone de CO2 mai putin si, mai mult decat atat, consumatorii europeni ar economisi intre 5-8 miliarde de euro. "Este clar ca pana la mijlocul urmatorului deceniu becul clasic va disparea din Europa", afirma Jürgen Waldorf, expert al Asociatiei industriei electrice din Germania. Acesta avertizeaza, insa, ca daca perioada de tranzitie introdusa de UE va fi mai scurta decat pana in 2015 poate exista posibilitatea crearii unor blocaje. "Mai devreme de 2015 nu se pot crea capacitatile de productie necesare pentru cererea la nivelul UE", a adaugat Waldorf.

Masura este mentionata in cadrul acordului de guvernare al coalitiei bipartite aflate la putere in Germania si face parte din pachetul de protectie a mediului promovat de cancelarul german Angela Merkel.

Iesita in sprijinul acestui proiect, Noua Zeelanda a anuntat, marti, ca va interzice becurile clasice incepand cu octombrie 2009, motivand ca astfel se va economisi energie si se vor reduce emisiile de CO2. In Australia, inca din 2007 s-a luat decizia privitoare la interzicerea folosirii de becuri traditionale.