Unul dintre cei mai importanti scriitori italieni, Mario Rigoni Stern, autorul romanului “Sergentul in zapada”, a decedat luni seara la Asiago, in nordul Italiei, la varsta de 86 de ani, a anutat astazi agentia Ansa, potrivit NewsIn.

Venetianul de origine austriaca a luptat in cel de-al doilea razboi mondial in Franta, Grecia, Albania si Rusia.

Scriitorul povesteste aceasta experienta in primul sau roman “Sergentul in zapada”. In acest roman, devenit un clasic italian, relateaza aventurile patetice ale unor soldati italieni blocati in Rusia glaciara in momentul in care Roma si Berlinul bateau in retragere.

"Faptul ca Rigoni Stern exista este un fapt miraculos. Este un om care mereu s-a pozitionat impotriva violentei si pe care destinul l-a aruncat in toate razboaiele", a spus scriitorul Primo Levi.

Presedintele italian, Giorgio Napolitano a deplans disparitia "uneia dintre cele mai reprezentative figuri ale literaturii italiene contemporane".

"Pleaca dintre noi un om extraordinar", a subliniat fostul primar al Romei, sef al opozitiei italiene si a salutat autorul care a stiut sa povesteasca "istoria tarii noastre vazuta de taranime, de soldatii nefericiti oprimati in razboi, de oamenii de la munte".

"Aceasta este ultima data cand cobor de pe platourile mele inalte", a anuntat in octombrie 2007 scriitorul la ultima sa aparitie publica, cu ocazia unei emisiuni.

Funeraliile au avut loc marti intr-un cadru restrans, in prezenta sotiei sale Anna si a copiilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.