Miscarea pentru autonomia Sileziei a trimis premierului polonez Donald Tusk o noua petitie in care ii solicita sprijinul pentru adoptarea unor amendamente la Constitutie, care sa permita tuturor comunitatilor regionale, in functie de aspiratii si dorinte, dobandirea autonomiei, in caz contrar amenintand cu separarea Sileziei de Polonia, relateaza marti Rzeczpospolita, citata de Rompres.
O petitie similara a fost trimisa Seimului, care impreuna cu Senatul (cele doua camere ale parlamentului de la Varsovia) a aprobat legea privind minoritatile nationale si etnice si limbile regionale. Aceasta lege mentioneaza noua nationalitati si patru grupuri etnice de pe teritoriul Poloniei, printre care comunitatea din Silezia nu se regaseste, cu toate ca, la ultimul recensamant, 173.000 de persoane s-au declarat de nationalitate sileziana.

In paralel, Miscarea pentru autonomia Sileziei a facut o plangere la Curtea Europeana de la Strasbourg pentru ca tribunalul regional din Katowize, care nu recunoaste nationalitatea sileziana, a refuzat inregistrarea Uniunii silezienilor, desi altor comunitati regionale din Polonia nu li s-a refuzat acest drept.
Recent, reprezentantii miscarii au organizat o actiune de protest in fata sediului guvernului polonez, la care au participat pestee 100 de persoane care agitau steagurile galben-albastre ale Sileziei Superioare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.