Simon Mann, probabil cel mai celebru mercenar din lume, este judecat zilele acestea in micutul stat african Guineea Ecuatoriala pentru ca a incercat sa rastoarne guvernul de acolo contra unei sume foarte mari de bani.
Ceea ce este foarte ciudat la Mann nu este atat faptul ca a devenit mercenar si a participat la o serie de razboaie din Africa, ci faptul ca situatia lui materiala era una excelenta, astfel ca, cel mai probabil spiritul lui aventurier a facut ca el sa aleaga aceasta "meserie". Nascut intr-o familie britanica foarte bogata si elitista, el a studiat la colegiul exclusivist Eton, alaturi de printi si membri ai inaltei societati. Devenit apoi ofiter in armata britanica, a prins gustul pentru aventura si, dupa plecarea din armata, a deschis mai multe firme, care activau in domenii ce au evoluat de la consultanta pentru securitate pana la firme care faceau efectiv mercenariat. Mercenarii sai s-au implicat in conflictele civile din tari africane bogate in diamante sau petrol, in ultima categorie gasindu-se si Guineea Ecuatoriala, un stat cu doar 550.000 de locuitori, dar cu rezerve uriase de "aur negru". Acolo, el planuia sa-l instaleze la putere pe un politician exilat in locul extrem de coruptului si autoritarului actual presedinte. Din nefericire pentru el, tentativa sa a esuat, iar el a fost in cele din urma prins in Zimbabwe si extradat in Guineea Ecuatoriala. Mann a recunoscut ca a planuit lovitura de stat de acum 4 ani, dar spune ca el a fost "doar managerul, nu arhitectul acesteia". Ancheta a dezvaluit ramificatii surprinzatoare, care il cuprind chiar si pe Sir Mark Thatcher, fiul celebrei Margaret Thatcher, fost premier al Marii Britanii. Mann risca sa fie condamnat chiar si la moarte, dar probabil nu va primi pedeapsa maxima.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.