In Kosovo a intrat in vigoare o noua constitutie, potrivit careia, dupa noua ani de administratie ONU, puterea este transferata guvernului majoritatii de etnie albaneza.
Intrarea in vigoare a acestei constitutii are loc la patru luni de cand Kosovo si-a declarat independenta fata de Serbia. Decizia a fost sprijinita de occident si contestata de Serbia si aliatul sau Rusia i se opun.
Uniunea Europeana urmeaza isi asume rolul de supervizare, dar, dupa cum a admis seful msiunii ONU in Kosovo, Joachim Rukker lucrurile nu sunt inca prea clare.

“Acum ONU are un rol relativ larg in guvernare si administrare, dar si in privinta mentinerii pacii. Acest rol urmeaza sa devina tot mai restrans, insa nu pot spune acum cu exactitate cum vor decurge lucrurile. Asteptam instructiuni”, a spus reprezentantul Natiunilor Unite. Corespondentul BBC in Kosovo transmite ca nu e clar in acest moment cine se va ocupa de administratia zonelor in care traieste minoritatea sarba. Serbia spune ca noua constitutie nu se va aplica zonei de nord a Kosovo, dominata de etnicii sarbi.

Presedintele Serbiei, Boris Tadici, a declarat la Belgrad ca Serbia nu accepta proclamarea constitutiei Kosovo “drept un fapt juridic”. Ministrul pentru Kosovo din guvernul in functie al Serbiei, Slobodan Sarmadzic, urmeaza sa soseasca in orasul Mitrovita, unde se asteapta sa anunte crearea unui nou parlament sarb in Kosovo, alcatuit din reprezentantii sarbi alesi in alegerile din mai.
Rolul ONU e neclar

Planul fostului emisar ONU Ahtisaari nu a fost aprobat oficial

Prim-vicepremierul din Kosovo, Hajredin Kuci, a declarat televiziunii AP ca in noua constitutie cuprinde “vointa oamenilor din Kosovo si planul Ahtisaari”. Dl Kuci s-a referit la planul elaborate de fostul emisar ONU Marti Ahtisaari, care viza descentralizarea Kosovo si un grad ridicat de autonomie pentru sarbii din Kosovo. Planul - sustinut de tarile occidentale - nu a fost aprobat oficial, din cauza obiectiilor Rusiei.
Uniunea Europeana urmeaza sa desfasoare mai multe misiuni in Kosovo, inclusiv pe cea numita Misiunea Legii si Justitiei (EULEX), care va avea 2.200 de membri. EULEX ar fi trebuit sa isi inceapa activitatea la sfarsitul saptamanii, dar Rusia a blocat transferul de prerogative. Rusia spune ca acest transfer nu a fost aprobat de Consiliul de Securitate al ONU.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.