Se pare ca formularea "Maninc deci exist" a devenit destul de periculoasa. Pentru ca, daca nu avem grija ce si cum mincam, s-ar putea sa nu mai existam!

Cineva ar putea spune, la prima vedere, ca Parlamentul European se plictiseste si nu are altceva de facut decit sa traga cu ochiul la ceea ce punem in farfurii. Global, aproximativ 1,6 miliarde de adulti (peste 15 ani) sint supraponderali, cel putin 400 de milioane sint obezi si cel putin 20 de milioane de copii sub 5 ani sint supraponderali. In Romania exista peste 4 milioane de persoane care sufera de obezitate, iar numarul este in continua crestere. Suna destul de serios?

Tocmai pentru a se dovedi ca nu e de gluma, la Parlamentul European s-a desfasurat, la 11 iunie, audierea publica "Etichetarea eficienta a produselor alimentare in lupta impotriva obezitatii". Initiativa acestei audieri apartine europarlamentarului roman Magor Imre Csibi - vicepresedintele Comisiei pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara, din cadrul PE. Dezbaterea de la Bruxelles a fost initiata in contextul lansarii de Comisia Europeana a propunerii legislative privind informarea consumatorilor, referitor la produsele alimentare. Au fost invitati experti din Comisia Europeana, de la Organizatia Consumatorilor Europeni, de la Confederatia Industriilor Agroalimentare Europene, precum si de la Asociatia pentru Protectia Consumatorului din Romania. De asemenea, la audierea publica au fost invitati si reprezentanti ai mass-media din Romania.

De ce sa nu recunoastem ca, in momentul actual, pe majoritatea romanilor nu ii prea intereseaza citi carbohidrati contine un pastirnac sau cite calorii are o savarina. Fiecare roman maninca ce-i place sau ce e nevoit sa manince (ca o aluzie la nivelul de trai). Pina cind… pina cind romanul - bogat sau sarac, ajunge la doctor. Iar doctorul ii spune ca nu e in regula cu colesterolul sau cu multe altele, si ca de vina este alimentatia necorespunzatoare (conform studiilor, peste o treime din imbolnaviri sint cauzate de regimul alimentar nesanatos).

Totul porneste de la petecul numit eticheta, care a generat discutii aprinse la audierea ce se anunta destul de linistita. Consumatorul modern nu are timp sa citeasca ce scrie pe un produs. Studiile releva faptul ca omul isi doreste o "descriere" cit mai clara si concisa a alimentelor: 80% dintre consumatorii europeni deja au declarat ca nu inteleg sistemul actual de etichetare a produselor alimentare si vor inlocuirea lui cu unul mai eficient (conform unui studiu al Biroului Organizatiilor de Consumatori Europeni - BEUC).

"Obezitatea in Europa creste alarmant! Mai mult de jumatate din populatia adulta europeana este supraponderala sau obeza, iar in rindul tinerilor numarul persoanelor cu probleme de greutate creste anual cu 400.000. Simplificarea etichetarii este un prim pas concret in lupta impotriva obezitatii. Educatia consumatorilor ramine insa cel mai important element! Cetateanul european are dreptul de a alege in cunostinta de cauza si de a consuma produsele pe care le considera cele mai sanatoase pentru alimentatia lui", a declarat in cadrul audierii Magor Csibi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.