Dupa trei luni de la scandalul generat de averea personala a premierului ceh, Stanislav Gross, conducerea Partidului Social-Democrat (CSSD), aflat la putere, a dat unda verde formarii altui guvern de coalitie, condus de Jiri Parubek.

Dar Gross, in varsta de 35 de ani, explicand, intr-o maniera credibila, care este provenienta banilor, are de gand sa prelungeasca suspansul. El a formulat o noua conditie pentru demisia lui: un acord al celor trei partide proeuropene aflate la guvernare din iulie 2002. "Comitetul executiv a fost de acord sa plec numai dupa un acord intre cele trei formatiuni ale coalitiei", a spus Gross, presedinte al CSSD, asteptat, astazi, in audienta la seful statului.

"Dar nu cred ca-mi voi depune imediat cererea de eliberare din functie", s-a grabit sa adauge premierul, potrivit caruia acordul in discutie intre CSSD si partenerii lui, crestin-democratii si liberalii, ar putea fi semnat astazi.

Conform planului social-democrat, dupa retragerea lui Gross, coalitia va cere presedintelui Vaclas Klaus numirea lui Parubek in functia vacanta. La cei 52 de ani ai sai, acesta este unul dintre vicepresedintii CSSD si, din august 2004, ministru al dezvoltarii regionale. "Parubek nu este o figura puternica si nu e cunoscut", comenta analistul Bohumil Dolezal. "Dar este un compromis, o sansa acordata guvernului de a supravietui pana la sfarsitul legislaturii", a spus el.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.