Incendii de proportii catastrofale, pagube materiale si umane, distrugerea unor ecosisteme si multa, multa isterie, care duce la ingradirea drepturilor cetatenesti. Acesta este rezultatul piro-terorismului, indiferent cine il genereaza.

Inca din 2003, FBI a avertizat agentiile guvernamentale ca teroristii Al-Qaida pregatesc un complot pentru a incendia marile paduri din vestul SUA, ceea ce ar avea consecinte imposibil de estimat. Purtatorul de cuvant al Interagentiei Nationale pentru Incendii din Boise, Rose Davis, a declarat ca oficialii au luat nota de comunicatul FBI, dar nu au socotit necesar sa previna un asemenea posibil act terorist.

Continutul memoriului din 25 iunie 2003, intocmit de oficiul FBI din Denver si publicat in „The Arizona Republic", semnala ca un detinut a dezvaluit autoritatilor un complot pus la cale de patru insi, care intentionau sa puna bombe cu ceas in padurile din Colorado, Montana, Utah si Wyoming, care ar fi fost detonate dupa ce participantii la complot paraseau tara.

E adevarat, anchetatorii nu au putut verifica daca detinutul spunea adevarul sau voia sa-si faca rost de o pedeapsa mai usoara inventand o poveste, pentru ca acesta spusese ca auzise intamplator ceea ce discutau cei patru indivizi cu „fizionomii de Orientul Mijlociu", pe care nu-i cunostea. Adevarat sau nu, administratorii padurilor nu fusesera informati de avertismentul FBI, iar nota se infundase printr-un birou.

Torta Al-Qaida

In 2004, a mai existat un mesaj postat pe WND (WorldNetDaily) care dezvaluia planul Al-Qaida de a ataca „economic" America prin incendierea padurilor. Centrul pentru Raspuns la Alerta Terorista Nationala a dat un comunicat pentru linistirea internautilor, subliniind ca nu considera incendiul din California un atac terorist extern, dar ca piro-teroristii pot deveni o amenintare reala. „Focarele intentionate din California si Grecia ar putea fi un semnal de alarma in acest sens!"

Tarziu, prin 2006, mr. Robert Arthur Baird, de la U.S. Marine Corps, specialist antitero, a revenit asupra amenintarilor piro-terorismului, specificand: „Statele Unite se afla sub un risc major din partea piro-teroristilor. Padurile nationale incendiate pe timpul verii pot deveni o arma de distrugere in masa.

Acest pericol trebuie analizat serios si trebuie luate masuri de prevenire a unui asemenea dezastru.­ Mai multe focare de incendiu echivaleaza, ca distrugere, cu o arma nucleara de mare putere. Impactul asupra economiei regionale, a fortelor armate si de pompieri, precum si a populatiei va fi devastator." L-a luat cineva in seama? Poate doar piromanii! Autohtoni! Daca tot se putea da vina pe altii, de ce nu?!
Problema a iesit din nou la suprafata cand jihadistii se laudau pe website ca ei sunt autorii marelui incendiu din 2007 din California. Cativa, care se erijau in lideri, indemnau la mai multe incendieri. Pe bloguri a aparut o fatwa (lege islamica data de un consiliu de intelepti) care autoriza incendierea padurilor ca mod de lupta. „Musulmanii din Europa, America, Australia si Rusia sunt autorizati sa incendieze padurile.

Aceasta este justificata de Sharia ca mod de actiune pentru luptatorii intru Jihad." Indemnul era insotit de o fotografie a lui Abu Mus’ab al Suri, autorul „Chemarii la Rezistenta Islamica Globala" si un sustinator al terorismului individual ca datorie fata de Islam.

Si, pentru ca nu iese fum fara foc, prin august 2007, dupa atatea amenintari si indemnuri pentru piromanii islamici care intarziau sa apara, iata ca Northeast Intelligence Network (NIN), prin publicatii si emisiuni radio, numea ca tinte teroriste ale islamistilor retelele de alimentare cu gaze si oleoductele, precum si benzinariile din SUA, in ciuda faptului ca autoritatile federale negau acest lucru.

NIN anunta ca persoane „cu infatisare de arabi" fotografiau, filmau si cartografiau facilitati din domeniul petro-gazului. Un exemplu de act terorist dat de NIN era incendiul de la un depozit de petrol din Spokane, Washington, care a izbucnit la 23 iulie 2007. Incendiul s-a extins rapid si a cauzat pagube in valoare de peste 10 milioane de dolari, iar populatia din vecinatate a trebuit sa fie evacuata.

Cativa martori au declarat ca au zarit doi arabi barbosi, purtand turbane, care se plimbau intr-o masina inainte de izbucnirea incendiului. Numai ca acestia trecusera pe langa o statie de benzina aflata intr-o alta locatie decat depozitul incendiat. Oricum, „incidentul" fusese raportat la FBI, care primeste tot felul de rapoarte, inclusiv de genul vecinului care-si aprinde o tigara... Si el nu fuma!!!

Dar, asa cum avea sa se vada mai tarziu, piromanii erau autohtoni, ca padure fara uscaturi nu exista! Mare Ti-e padurea, Doamne! California, octombrie 2007. Pompierii au descoperit trei focare separate, toate la intersectia dintre Silverado Canyon Road si Santiago Canyon Road.

„Cine a facut asta stia perfect ce face", a declarat Kris Conception, seful batalionului de pompieri. Adica a fost pus intentionat, nu a fost o neglijenta. Focul, pus pe la ora 18.00, a declansat un incendiu care s-a raspandit pe trei mile in primele 20 de minute. Apoi, focul s-a raspandit pe o arie de 1.400 kilometri patrati, distrugand 1.800 de case, provocand trei decese.

Furia popu­latiei crestea! La sfarsitul lunii octombrie, un individ a fost retinut de politie in timp ce aprindea un foc langa autostrada 173, Mojave River. O femeie trecea cu masina si a vazut cum acesta aprinde un foc, intr-un loc care nu putea fi de campare. Femeia a anuntat imediat politia, care l-a arestat. Individul era un motociclist singuratic si nu s-a putut dovedi intentia criminala.

O zi mai tarziu, un alt individ a fost arestat in Hesperia, intr-o actiune a politiei care s-a soldat cu moartea celui de-al doilea suspect. Cele peste 12 focare de incendii care au devastat sudul Californiei au isterizat populatia si autoritatile, cu atat mai mult cu cat reiesea clar ca unele erau puse intentionat. Orice strain devenea dubios. Focul izbucnit in Hesperia a fost repede stins de localnici, care i-au indicat pe cei doi suspecti ca posibili autori ai incendierii.

Cel ramas in viata era din Arizona. Amandoi au fugit de politie intr-o camioneta, ulterior ajungandu-se la focuri de arme. Politia nu a mai dat niciun comunicat dupa aceea.

Dar stirile veneau lant. In Santiago, oficialitatile pusesera un premiu de 70.000 de dolari pentru orice informatie care ducea la prinderea piromanilor. Guvernatorul Arnold Schwarzenegger a plusat cu inca 50.000 de dolari.

Vanatoarea de vrajitoare se pornise! FBI a intrat in joc, fiind vorba de padurile nationale. Insa, cu toti suspectii arestati si unul mort, politia a declarat ca nu avea niciunul in custodie. Adica, ori nu le dovedise implicarea, ori nu erau vinovati de incendieri. Arestarile continuau. Toti piromanii nationali, aflati in analele politiei, erau puricati si intrebati de sanatate. Punctele de control impanzisera California, mai ales pe traseul evacuarilor. Nu numai pentru a-i depista pe cei care n-ar­ fi avut ce cauta in zona, ci si pentru a opri jafurile, care insotesc „firesc" orice calamitate.

Ca sa nu mai vorbim de imigrantii ilegali si de cei cu antecedente penale, care treceau prin filtre mai drastice. Cu toate acestea, Catalino Pineda, un tip de 41 de ani, originar din Guatemala, si-a facut timp sa dea foc unui deal­ din San Fernando Valley, apoi s-a dus sa manance la un restaurant. Martorii l-au urmarit si au anuntat politia. Culmea, Pineda era autorul multor rapoarte false care pusesera politia pe piste gresite. Alte patru persoane fusesera arestate in timp ce provocau focare de incendii.

Al saselea a avut ghinion. A fost impuscat mortal dupa ce a fugit de politistii care se apropiau sa vada cu ce-si­­ omor­a timpul langa o padurice. Se caznea bietul om sa aprinda un foc, ca sa mai dea „combustibil" incendiului.

Florida, mai 2008. Incendiul care a „curatat" Palm Bay, Florida, luna trecuta, a fost provocat de piromani. La debutul lui, politistii si pompierii primeau cate o alerta la fiecare 45 de minute si alergau sa stinga incendiul. Imediat ce reuseau sa stinga focarul, aparea altul. Martorii au vazut un barbat care arunca din masina o substanta declansatoare de incendiu, apoi disparea de la locul faptei.

Pana la urma a reusit sa-si duca „visul" la indeplinire. 3.500 de acri si 70 de case distruse a fost rezultatul incendiilor provocate, care au fost stinse in 48 de ore. Suspectul a fost arestat dupa ce un martor a anuntat o patrula ca l-a vazut aprinzand un incendiu in padure. Patrula l-a urmarit si l-a surprins asupra faptului. Se numeste Brian Crowder si are 31 de ani. Folosea o sticla cu un „accelerator de incendiu", conform comunicatului politiei. Era „doar" un piroman


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.