Componenta noului guvern al Italiei, format de premierul demisionar Silvio Berlusconi, era perceput duminica la Roma ca o victorie clara a Ligii Nordului, un aliat incomod, fapt ce lasa sa se intrevada o serie de dificultati pentru al doilea cabinet Berlusconi, care mai trebuie sa fie confirmat de parlament pentru a-si intra in atributii, relateaza Rompres.

Formula de guvern anuntata sambata de premierul Berlusconi seamana foarte mult cu cea a precedentului executiv, fiind aproape o "fotocopie" a echipei guvernamentale care a condus Italia din iunie 2001, noteaza mass-media italiana. Acest executiv difera, insa, de cel anterior printr-un detaliu important, respectiv prin revenirea in cadrul sau a fostului ministru al Economiei, Giulio Tremonti, un apropiat al premierului Berlusconi, care l-a inlaturat din functie in iulie 2004 sub presiunea liderului Aliantei Nationale (AN, dreapta conservatoare, formatiune post-fascista), Gianfranco Fini.

Ceea ce retine atentia observatorilor in aceasta numire este mai ales profilul politic al lui Giulio Tremonti, care, desi face parte din aceeasi formatiune politica, Forza Italia, ca si premierul Berlusconi, este considerat un apropiat al partidului Liga Nordului (federalist si xenofob) si de liderul acestuia, Umberto Bossi. Tremonti se afla la originea apropierii dintre Berlusconi si Bossi si a crearii "axei nordului", care a facut din Liga aliatul cel mai fidel al partidului Forza Italia in sanul coalitiei guvernamentale de la Roma.

De altfel, unul din ministrii Ligii Nordului, Roberto Calderoli, caruia i-a fost incredintat Ministerul Reformelor si al Descentralizarii, a subliniat duminica faptul ca noul executiv italian reprezinta "o victorie" pentru partidul sau".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.