Brigada lui Mu'ad ibn Jabal, ce detine ziaristii romani, descinde din temuta Ansar al-Sunna

Maine expira ultimatumul dat autoritatilor romane de Brigada lui Mu'ad ibn Jabal (numita de altii Escadroanele Muadh Ibn Jebel), care-i detine ostatici pe cei trei ziaristi romani si ameninta cu uciderea lor daca, in decurs de patru zile, Bucurestiul nu-si retrag trupele din Irak. Daca, la inceput, numele organizatiei n-a spus nimic, vorbindu-se de o aparitie in premiera, s-a aflat ulterior ca ea este sub tutela temutei grupari Ansar al-Sunna, legata de nebuloasa lui Abu Mussab al-Zarqaui.

Acesta din urma este considerat sef al filierei Al-Qaida din Irak, iar pe "capul" lui s-au oferit 25 de milioane de dolari de catre SUA. Publicatii de specialitate cat si site-ul Europei Libere arata ca Brigada Mu'ad ibn Jabal activeaza alaturi de altele: Al-Shahid Aziz Taha Squad, Batalionul Al-Tawhid, Grupul Sa'd bin Abi Waqqas, Brigada Asad Al-Islam, Brigazile Hannifah Al-Nu'man, Unitatea Abdallah bin al-Zubayr si Regimentul Yasin al-Bahr.

Jean Charles Brisand, autorul cartii: "Zarkaui: noua fata a Al-Qaida", aparuta recent la Paris, arata ca acesta e "cel mai dotat, din punct de vedere material si financiar", dispune "de numerosi combatanti si de zeci de unitati (grupuscule precum cele amintite), care acopera o buna parte din tara" si "are o structura in masura sa ofere mijloace umane precum kamikaze altor grupuri armate". Pe de alta parte, el este sustinut, de asemenea, din afara Irakului de structuri care au importante ramificatii internationale, precum GSPL (Grupul Salafist de Predica si Lupta) algerian sau islamistii ceceni".

Gruparile extremiste, greu de inventariat

Cat o priveste, Ansar Al-Sunna este printre miscarile ale caror nume au fost citate des pe site-uri islamiste ori in paginile ziarelor. A aparut in toamna lui 2003 si ar fi condusa de Abu Abdallah Al-Hassan Ben Mohamed. Atunci, din fioroasa grupare Ansar Al-Islam, numit la inceput Jund Al-Islam, s-a desprins "un grup de mujahedini, ce au cunostinte si agerime politica, precum si experienta militara, dar si persoane cu o experienta indelungata in gestionarea conflictelor ideologice islamice impotriva necredinciosilor, care au unificat cateva grupuri si mai multe factiuni jihadiste", asa cum arata ziarul arab "Al-Quds al -Arabi.

Initial, grupul a tintit kurzii, apoi s-a razvratit impotriva strainilor si a coalitiei. Acelasi cotidian nota: "Grupul revendica membri din randurile clericilor, ale seicilor tribali si ale fostei armate irakiene" si pretinde ca actioneaza in tot Irakul, aplicand "un program practic neimportat, bazat pe o viziune clara a lumii si prevederile adevaratei legi islamice". Cum se constata din componenta si optiunile ideologice, e vorba de o veriga sunnita a unei aliante nebuloase de grupuri extremiste (Sunnisnul e principalul curent religios al Islamului; insusi numele insemnand "traditia", adica fidelitatea fata de bransa Islamului ce recunoaste ca legitima succesiunea Profetului Mahomed asa cum a avut loc ea.

Un paradox - sunnismul e minoritar in Irak, dar majoritar in lumea araba si musulmana). Dar, dincolo de orice consideratii, in Irakul de azi exista o infinitate complexa de grupuri radicale, greu de repertoriat.

Mu'ad ibn Jabal, un erou al Islamului

Pana azi se stiu opt mici grupuri legate de Ansar Al-Sunna, toate purtand nume de martiri sau de figuri din istoria Islamului. Aparitia Brigazii Mu'ad ibn Jabal confirma cele de mai sus, ea luandu-si numele de la cel al unuia dintre insotitorii Profetului Mahomed, care a fost un erou al Jihadului. A murit in 637 e.n., avand un mare rol in cucerirea Yemenului, fiind foarte cunoscut si omagiat ulterior in lumea Islamului, despre el circuland multe povesti. Tawhid wal Jihad (Unitate si razboi sfant), a lui Zarkaui, Armata Islamica din Irak si Ansar al-Sunna sunt cunoscute pentru ferocitatea lor, executand adesea ostaticii printr-un procedeu macabru - decapitarea.

Cu americanul Nicolas Berg s-a deschis, in aprilie 2003, aceasta lista sinistra, pe care au aparut si ziaristi precum italianul Enzo Baldoni, de la "Diario", in august 2004. In opinia lui Robin Bhatty, de la International Crisis Grup, "rapirile (din Irak) atrag atat criminalii in cautare de castiguri usoare, cat si rebelii ce vor sa faca presiuni asupra coalitiei, cu riscuri foarte mici". De pilda, dupa rapirea unui sofer filipinez (iulie 2004), presedinta acestei tari a decis sa retraga soldatii din Irak. La fel, Bulgaria, dupa rapirea si uciderea a doi soferi, a adoptat un calendar al plecarii trupelor sale din Irak.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.