Circa un milion de romani traiau in Italia la inceputul lui 2008, cifra care a crescut de peste o suta de ori fata de 1990, cand au fost inregistrati opt mii, potrivit unui studiu Caritas, intitulat "Romania, imigratie si munca in Italia"

Potrivit Ziua, romanii constituie cea mai numeroasa comunitate straina din Italia, in 2008 numarul lor ridicandu-se la 1.016.000, adica dublu fata de anul precedent. Aproximarea este maximala, cu o marja de eroare de de 10-15%. Dar spre deosebire de ceea ce gandesc foarte multi, nu este vorba de oameni fara pregatire sau fara mijloace de trai. 9 la suta dintre ei au o locuinta proprietate personala la Roma, ei achizitionand in 2007 aproximativ 10.000 de imobile, iar in 73,3 la suta din cazuri ei vin in Italia pentru a munci, releva raportul organizatiei "Caritas".

Potrivit raportului, strainii din Italia acopera doua treimi din cantitatea necesara de forta de munca noua, iar romanii sunt pe primul loc la angajari anuale, contibuind cu 1,2% la produsul intern brut italian.

Majoritatea (53,4%) sunt femei, „557.000 sunt angajati, cu acte in regula si 16.000 au propria afacere”, sustine Caritas Italia. La fiecare sase noi angajati, unul este roman, se arata in documentul de peste 300 de pagini. Alti 239.000 de romani au venit in Italia pe motive familiale, dintre care minorii sunt in numar de 116.000.

Este pentru prima oara cand o statistica a Caritas confirma o prezenta a romanilor in Italia de un milion de persoane, desi mai multe asociatii de romani au prevazut demult estimari asemanatoare.

"Chiar daca romanii ar fi doar 850.000, ei sunt cu mult mai numerosi decat urmatoarele doua comunitati in clasamentul general, adica albanezii si marocanii", se arata in Raport.

Multi romani se aflau deja pe teritoriul Italiei la 1 ianuarie 2007, dar au putut sa-si reglementeze situatia, numai ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. De asemenea, se inregistreaza si 56.000 de someri oficiali, relateaza Romania Libera.

Potrivit studiului, romanii contribuie cu 1,2% la produsul intern brut italian. Desi "sunt mai bine pregatiti si au un nivel de studii superior mediei italiene, romanii isi gasesc mai greu de munca", fiind angajati mai ales in domeniul constructiilor (o treime). Doar 6,6% dintre romanii din Italia lucreaza in agricultura. Jumatate si-au gasit de munca in domeniul serviciilor: asistenta in familii, in hoteluri si restaurante, informatica. Salariul mediu este de circa 10.042 euro pe an, inferior fata de cel al unui italian in conditii similare. In plus, femeile castiga cu 40% mai putin decat barbatii.

72 % dintre romanii prezenti in Italia au obtinut aici o diploma de studii superioare, aproape toti (90 %) au un venit mediu lunar de 1.030 de euro, considera ca munca este fundamentala pentru integrare, studiaza limba italiana si vor sa ramana in Italia. 52 la suta dintre romani au o parere buna despre italieni, o apreciere care insa nu este impartasita prin reciprocitate de acestia, care, in proportie de 65 la suta nu doresc sa aiba un roman in familie.

Cei mai multi romani traiesc in regiunea Lazio, unde intalnim 200.000 de conationali. Numai la Roma prezenta romanilor este estimata la 100.000 de persoane. Urmeaza regiunile din nordul Italiei: Lombardia (16.000), Piemonte (130.000) si Veneto (120.000). Potrivit Raportului, regiunile din sudul Italiei sunt mai putin atragatoare, pentru ca ofera mai putine posibilitati de munca. Dar si aici s-a inregistrat o crestere consistenta a fluxului de romani, mai ales in ultimii ani.

Pe langa aspectele pozitive ale integrarii, Raportul Caritas semnaleaza si cealalta fata a medaliei cu privire la prezenta romaneasca: discriminarea si integrarea, dificila pe alocuri, a romanilor. In primul rand sunt evidentiate cazurile care au atras atentia UNAR (Ufficio Nazionale Antidiscriminazioni Razziali) - echivalentul CNCD-ului din Romania. Este semnalata difuzarea unor informatii tendentioase cu privire la episoadele de cronica neagra cu protagonisti romani, apoi lipsa de informare, asistenta legala si formarea romanilor care sosesc in Italia.

Potrivit organizatiei Caritas, este necesar sa se depaseasca ecuatia "imigrat egal infractor", deoarece numai o plangere din cinci este facuta impotriva unui strain cu acte legale. Potrivit Raportului pe anul 2007 referitor la criminalitatea din Italia, elaborat de Ministerul de Interne, 71 la suta dintre imigratii care comit infractiuni sunt ilegali, iar procentajul denunturilor impotriva celor cu acte in regula inregistrate in 2006 au fost de aproximativ 6 la suta. In 2006, romanii ale caror victime sunt adesea romancele au reprezentat procentul cel mai ridicat in diferitele cazuri de infractiuni inregistrate (omucideri, violente sexuale, furturi, jafuri, estorcari); iar o treime dintre plangerile impotriva minorilor au fost facute mai ales la adresa tinerelor romance de etnie roma acuzate de furt si aproape o mie dintre minorii identificati au trecut prin centrele de primire provizorii. De asemenea, romanii se numara printre primii si in ce priveste numarul minorilor neinsotiti, abandonati sau vanduti de parinti sau care au fugit de acasa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.