Guvernul de la Chisinau a decis includerea a cinci monumente, reprezentind perioada sovietica, in Registrul monumentelor ocrotite de stat.
Executivul comunist de la Chisinau considera cele cinci monumente "de importanta nationala si locala". Acestea sintt monumentul celui pe care autoritatile moldovene il numesc "erou al revolutiei din 1917" Grigorii Ivanovici Kotovski, al altui "erou", Serghei Lazo, monumentul luptatorilor pentru puterea sovietica, cel al eroilor komsomolisti si monumentul eliberatorilor de sub ocupatia fascista. Toate cinci sint amplasate chiar in centrul Chisinaului. Printre acestea se numara si monumentul lui Grigorii Kotovski din centrul Chisinaului, despre care istoria scrie ca ar fi fost "un bandit transformat de puterea sovietica in legenda revolutionara".

Potrivit Ministerului moldovean al Culturii, acestea "sint monumente consacrate unor personalitati si evenimente marcante ale istoriei Moldovei din prima jumatate a sec. XX". In plus, explica Ministerul Culturii, aceste monumente "au fost edificate de sculptori cunoscuti si sint de o importanta valoare artistica".
Putini dintre tinerii din Republica Moldova mai stiu cine a fost, de exemplu, Grigorii Kotovski. Pina in 1989, copiii din Basarabia invatau la scoala despre faptele de eroism ale lui Kotovski din perioada revolutiei bolsevice, evitindu-se orice cuvint legat de faptele lui de banditism. "Eroul" Kotovski era cintat si elogiat pe toate canalele. Adevarul a iesit la suprafata dupa 1990, cind istoria a scris pentru prima data ca "dupa razboi, in 1918, Lenin a emis un ordin prin care toti taranii din guberniile alaturate Moscovei erau obligati sa doneze tot griul capitalei, care era infometata, saracita si in haos. Unul din emisarii trimisi in guberniile vecine a fost Kotovski, care primise ordin sa impuste toti taranii de la mic la mare, daca vreunul din ei se opune sa dea griul Revolutiei".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.