Benedict al XVI-lea a primit Inelul Pescarului, in ceremonia oficiala de inaugurare a pontificatului sau
Peste 350.000 de credinciosi au umplut pina la refuz Piata Sfintul Pentru si strazile adiacente, ieri-dimineata, pentru a asista la mesa solemna ce a marcat oficial debutul pontificatului lui Benedict al XVI-lea, ales in urma cu o saptamina pentru a-i succede lui Ioan Paul al II-lea ca pastor al celor peste 1,1 miliarde de catolici din lume.

Impresionanta ceremonie in aer liber a fost urmarita de asemenea de peste 100 de capete incoronate si demnitari din diverse tari, printre care se remarca o insemnata delegatie venita din Germania, tara de origine a noului Papa. Printre cei peste 100.000 de germani veniti la Vatican s-a aflat si Georg Ratzinger (81 ani), fratele Sfintului Parinte, caruia i s-a rezervat un scaun pe esplanada Bazilicii Sfintul Petru.

Ceremonia a inceput printr-o procesiune a Sfintului Parinte, urmat de zeci de cardinali, prin bazilica, trecind pe linga locul unde se afla mormintul Apostolului Petru. Abia apoi cortegiul solemn a iesit in fata multimii, care l-a aclamat indelung pe noul Papa.

Punctul culminant al Mesei inaugurale a fost acela in care Papa Benedict al XVI-lea a primit insemnele de Suveran Pontif, respectiv pallium-ul si Inelul Pescarului. Pallium-ul este un sal din lina alba, cu o lungime de 2,6 metri, brodat cu cinci cruci rosii, simbolizind ranile lui Isus crucficat si singele varsat pentru mintuirea neamului omenesc. Cele trei cruci care sint pe partea frontala sint strapunse de un fel de ace aurite, referire la cuiele cu care a fost tinuit Isus pe cruce. Inelul Pescarului poarta imaginea Sfintului Petru care isi arunca navodul in apa. Fiecare Suveran Pontif are propriul sau inel, care este distrus atunci cind moare. Papa Benedict al XVI-lea a luat apoi Evanghelia si a binecuvintat multimea din Piata Sfintul Petru.

In cadrul predicii sale, noul Papa a insistat pe semnificatia insemnelor primite. Paliumul facut din lina este un simbol al calitatii sale de pastor al credinciosilor, in timp ce inelul face din el un pescar de oameni, asemenea lui Petru, primul conducator al Bisericii Catolice.

Dupa ce noul Papa si-a luat in primire insemnele, 12 oameni, referire la cei 12 apostoli, s-au aliniat in fata sa, au ingenuncheat rind pe rind si au sarutat inelul. Benedict al XVI-lea i-a saluat pe fiecare si a schimbat citeva vorbe cu ei.

"Deschideti larg portile in fata lui Isus"

Papa era imbracat cu un patrafir aurit, ce a fost purtat si de Papa Ioan Paul al II-lea la o slujba de canonizare, si tinea in miini cirja pontificala a predecesorului sau. De asemenea, Benedict al XVI-lea a purtat pe cap o mitra aurie, ornata cu pietre pretioase de culoare verde, creata in 1996 pentru Ioan Paul al II-lea, care insa nu a mai pus-o pe cap deoarece era deja suferind si ar fi fost prea grea pentru el. Opera unor designeri italieni, mitra a fost imprumutata de Vatican unei expozitii de vesminte liturgice deschise la Lyon, in Franta, de unde a fost adusa in mare graba inapoi.

De altfel, noul Papa a tinut sa-si inceapa predica referindu-se la predecesorul sau, spunind ca acesta se afla acum "acasa", acolo unde ii este locul, alaturi de sfintii care asteptau sosirea sa in Ceruri. Cu toate acestea, Benedict al XVI-lea s-a ferit sa faca vreo aluzie la o eventuala canonizare a lui Ioan Paul al II-lea.

De asemenea, in cadrul discursului, intrerupt de 28 de ori de aplauzele multimii, el a evocat momentul din 1978, cind Ioan Paul al II-lea a fost ales Papa si a citat vorbele rostite de acesta atunci: "Nu va fie teama, deschideti larg portile in fata lui Isus".

Nemtii jubileaza, polonezii sufera

In marea de oameni care a umplut Piata Sfintul Petru se puteau vedea o multime de steaguri germane, numerosi nemti venind la Vatican pentru a urmari momentul inaugurarii concetateanului lor ca Papa. Printre pelerini, multi purtau costume traditionale bavareze. Mai putin entuziasti erau pelerinii veniti din Polonia, care resimt acut pierderea lui Ioan Paul al II-lea.

La sfirsitul slujbei, spre surprinderea multimii, o masina alba, decapotabila, si-a facut aparitia in piata, oprindu-se in fata treptelor bazilicii. Benedict al XVI-lea a urcat in "papamobil" si a facut un tur al Pietei, salutind, in picioare, multimea de credinciosi.
Ulterior, Suveranul Pontif s-a intors in bazilica, unde, asezat pe tronul sau, i-a primit pe demnitarii straini. Asa cum era de asteptat, primii care au fost invitati sa se apropie au fost liderii germani, presedintele Horst Koehler, cancelarul Gerhard Schroeder si presedintele Bavariei, Edmund Stoiber.

Au urmat presedintele Italiei, Carlo Azeglio Ciampi, Regele Juan Carlos al Spaniei si Regina Sofia, Printul Albert de Monaco si multi altii. Marea Britanie a fost reprezentata de Printul-consort Philip, sotul Reginei Elisabeta, iar Statele Unite de guvernatorul de Florida, Jeb Bush, fratele presedintelui.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.