Negociatorii Taiwanului si Chinei au inceput joi la Beijing primul lor dialog direct dupa 1995, discutiile referindu-se cu precadere la stabilirea unor legaturi aeriene directe regulate intre China comunista si insula nationalista, relateaza AFP,m potrivit NewsIn

Negociatorul chinez pentru Taiwan, Chen Yunlin, a acceptat invitatia omologului sau taiwanez de a merge in insula nationalista in cursul anului, a anuntat agentia oficiala China Noua, fara a avansa o data precisa pentru aceasta vizita.

Reluarea dialogului direct dintre China si Taiwan are loc intr-un context ameliorat al relatiilor, dupa ce noul presedinte taiwanez Ma Ying-jeou, favorabil unei apropieri de Beijing, a fost investit in functie in luna mai.

In cursul diminetii, Chen Yunlin a primit delegatia taiwaneza in fata unei multimi de jurnalisti, declarand: "Datorita unei increderi si unei intelegeri (...) reciproce, discutiile noastre vor servi drept vector important pentru dezvoltarea relatiilor noastre in acest nou context".

Discutiile sunt purtate de doua organisme semioficiale, Fundatia pentru Schimburi intre cele doua maluri (Strait Exchange Foundation, SEF) din Taiwan si Asociatia pentru Relatii intre cele doua maluri (Association for Relations Across Taiwan Strait, ARATS) din China, deoarece Beijingul si Taipeiul nu au, oficial, relatii guvernamentale.

Astazi cele doua delegatii au ajuns la un acord de principiu de a deschide fiecare cate un birou de reprezentare pe teritoriul celeilalte parti, care ar fi insarcinat sa faciliteze schimburile si calatoriile, potrivit unui purtator de cuvant al delegatiei taiwaneze, Pang Jian-guo. Aceste birouri ar putea sa se ocupe de pilda de cererile de vize pentru facilitarea schimburilor, a declarat purtatorul de cuvant al delegatiei taiwaneze.

Negocierile urmeaza sa se refere si la stabilirea unor zboruri directe regulate intre continent si insula si la posibilitatea ca turistii chinezi sa mearga in Taiwan, dar nu vor aborda chestiunile politice si in special chestiunea spinoasa a reunificarii, o miza majora pentru Beijing.

Aceasta imbunatatire a relatiilor dintre continent si insula se datoreaza victoriei in alegerile din Taiwan a partidului Kuomintang, care sustine o apropiere de Beijing, in fata sustinatorilor independentei.

China considera in continuare ca Taiwanul face parte din teritoriul sau si asteapta reunificarea. Beijingul a amenintat in trecut ca va invada insula in cazul in care Taiwanul isi va declara independenta.

Anuntul de la sfarsitul lunii mai privind reluarea dialogului a intervenit a doua zi dupa o reuniune istorica la Beijing intre cei doi lideri ai partidelor la putere din China si Taiwan, prima de acest tip dupa 1949.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.