Potrivit sursei citate, Patriarhul Bartolomeu subliniaza in epistola sa ca infiintarea de noi eparhii nu se poate baza pe premise cu caracter nationalist, pentru ca "de fiecare data cand motive spirituale de creare de noi eparhii si alte structuri bisericesti au fost incalcate, imediat sau ceva mai tarziu au aparut probleme", care s-au dovedit extrem de dificil de rezolvat ulterior. Solutionarea unor astfel de disensiuni, estimeaza Patriarhul Constantinopolului, este posibila doar pe baza ecleziastica, prevazuta de sfintele canoane, alte rezolvari fiind imposibil de gasit. In incheierea scrisorii sale, noteaza publicatia mentionata, Patriarhul Bartolomeu isi exprima speranta ca pacea dintre Bisericile Romana si Rusa va fi restabilita, relateaza Ziua.

Decizia de reinfiintare a eparhiilor de Balti, de Cantemir si de Dubasari, aflate in Republica Moldova si care apartin Mitropoliei Basarabiei, subordonata canonic Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), intretine neintelegerile dintre Patriarhia de la Moscova si cea din Romania.

Potrivit Romania Libera, Anatol Petrencu, presedintele Asociatiei Istoricilor din R. Moldova, crede ca pozitia Patriarhiei Constantinopolului este "ingrijoratoare" pentru ca, din punct de vedere istoric, redeschiderea celor trei eparhii este legitima si in nici un caz nu poate fi vorba de nationalism.

Armand Gosu, specialist in spatiul ex-sovietic, afirma ca diferendul dintre BOR si Patriarhia Rusiei trebuie vazut in contextul relatiilor dintre Romania si R. Moldova. In acest sens, Armand Gosu considera ca atitudinea Constantinopolului fata de Moscova "era previzibila", pe de o parte, pentru ca dovedeste ca "Rusia influenteaza nu numai diplomatia obisnuita, ci si pe cea bisericeasca". Pe de alta parte, BOR a aratat ca "nu are abilitatea sa-si sustina cauzele in afara granitelor, meciurile interne dovedindu-se mai importante". La randul sau, Anatol Petrencu sugereaza ca Patriarhia Romana nu ar trebui sa cedeze in aceasta chestiune, ci "sa-si duca pana la capat ceea ce si-a planificat". Pe de alta parte, Armand Gosu atrage atentia ca astfel de actiuni sunt semnale care arata ca pozitia Bucurestiului fata de Chisinau nu este agreata in cancelariile occidentale.

Purtatorul de cuvant al BOR, Constantin Stoica, ne-a spus ca BOR cunoaste parerea Patriarhiei Constantinopolului si ca, in sensul celor exprimate de Patriarhul Bartolomeu, spera ca situatia celor trei eparhii sa fie rezolvata pe calea dialogului. Un pas in acest sens ar fi, in opinia lui Constantin Stoica, invitatia pe care capul Bisericii Ruse i-ar fi adresat-o Patriarhului Daniel, prin intermediul ambasadorului roman la Moscova, Constantin Grigore.