Cel mai palpitant caz de spionaj din relatiile ruso-germane de dupa incheierea Razboiului Rece a ajuns, luni, in fata unei instante din Munchen. Si chiar daca inculpatul - identificat drept Werner Franz G., un inginer de 44 ani, fost director al Eurocopter - nu aduce deloc a James Bond, el risca cel putin cinci ani de inchisoare pentru ca ar fi pus in pericol interesele economico-militare ale Germaniei.
Intre 2004 si 2006, pe cand era director al acestei companii (acum aflata in intregime in proprietatea concernului hispano-franco-german EADS), Werner Franz G. le-a furnizat agentilor Serviciului de Informatii Externe al Rusiei (SVR - unul dintre serviciile desprinse din KGB) date tehnice despre mai multe modele de elicopter. Inculpatul recunoaste ca a primit de la agentii SVR o suma „derizorie” (putin peste 20.000 USD), oferita in trei transe, efectuate in Germania, Austria, plus Croatia si urmarite atent de serviciul de contraspionaj german (BfV), insa neaga ca fapta lui s-ar putea incadra la vreuna din formele de spionaj prevazute de legislatia germana.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.