Luni, a fost ultima zi in care agricultorii au putut depune cereri pentru subventia la hectar data de Uniunea Europeana. Peste un milion de fermieri au depus cererile pentru subventiile agricole, pentru o suprafata de peste 9 milioane de hectare.

Campania de depunere a cererilor de subventii europene la hectar pentru anul agricol 2008 s-a incheiat luni.

De marti, cererile de sprijin pentru fermierii agricultori nu mai sunt acceptate de functionarii Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura.

Campania de depunere a cererilor a inceput pe 3 martie, iar prima etapa s-a incheiat pe 15 mai.
Potrivit APIA numarul agricultorilor care au cerut subventii este de peste un milion, pentru o suprafata de 9,2 milioane de hectare.

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Viorel Matei crede ca in acest an campania a mers mult mai bine decat cea de anul trecut.

"Fermierii in proportie de 80% au stiut ce au de facut, si-au recunoscut mai usor zonele si s-au clarificat multe din suprapunerile de anul trecut", spune presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.

"Pe langa asta s-au implicat mult mai mult cei de la APIA si parerea mea e ca cine nu si-a depus cererea in termen inseamna ori lene, ori prostie."

"Nu aveai cum sa nu depui pentru ca fata de anul trecut a fost o mai buna organizare", spune Viorel Matei.

Suprafata pentru care s-au cerut subventii este mai mare decat cea de referinta

Si anul trecut cererile agricultorilor au depasit suprafata negociata, insa in urma controalelor administrative aceasta suprafata a scazut, pentru ca multi fermieri au cerut plati pentru terenuri mai mari decat erau in realitate.

Subventiile din fondurile europene sunt de 60 euro pe hectar, pentru care sunt alocate in total peste 527 de milioane euro, dar si platile complementare de la bugetul de stat.

Anul trecut, fermierii au depus in total 1,24 milioane de cereri, dintre care 11.500 au fost penalizari, pentru intarziere.

In acelasi timp, cu campania de depunere a cererilor pentru 2008, APIA mai face plati pentru anul 2007, care trebuie incheiate pana la data de 30 iunie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.