Presedintele Bush se afla in Slovenia unde are o intalnire la varf cu liderii Uniunii Europene. Este inceputul unui turneu european descris ca o vizita de ramas bun a presedintelui american inainte de expirarea mandatului sau la inceputul anului viitor.
Turneul va mai cuprinde vizite in Germania Italia, Franta si Marea Britanie. In legatura cu cele ce vor fi discutate cu partenerii europeni, presedintele Bush s-a referit mai intai la Afganistan.
"Mai intai, vom discuta despre agenda libertatii. Mai este mult de facut in Afganistan, iar tarile in care voi merge au trupe in Afganistan si desigur vreau sa le multumesc si totodata sa le reamintesc ca mai este mult de lucru acolo", a spus presedintele american.

Un alt subiect important in cursul turneului sau va fi problema economiei. "Bineinteles vom discuta despre economie. Multi americani sunt ingrijorati de situatia economiei - preturile la benzina sunt ridicate, preturile la energie sunt mari", a spus George Bush."Le vom aminti prietenilor nostri din strainatate ca suntem mult prea dependenti de hidrocarburi si ca trebuie sa dezvoltam tehnologii care sa reduca aceasta dependenta", a spus presedintele Bush. El a adaugat ca Statele Unite au posibilitatea sa reduca presiunea asupra pretului, marind sursele de petrol pe piata si ca a cerut congresului sa aprobe redeschiderea unor exploatari din America.

Summitul UE

Fiind ultimul summit al Uniunii Europene la care George Bush ia parte in calitate de sef de stat, participantii vor sa-si concentreze atentia asupra ceea ce-i uneste.Corespondenta BBC Oana Lungescu, care a vazut proiectul declaratiei finale, transmite ca documentul avertizeaza Iranul ca risca sanctiuni suplimentare daca nu renunta la programul sau nuclear. Ar fi vorba de restrictii care ar putea fi impuse unor banci iraniene.De asemenea, participantii la summit vor cere ca al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Zimbabwe sa fie corect si liber.Reprezentatii Statelor Unite si ai Uniunii Europene vor indemna Natiunile Unite sa trimita neintarziat o echipa de observatori care sa vegheze la respectarea drepturilor omului si sa impieduce comiterea unor noi abuzuri.Cat priveste alte chestiuni, cum ar fi incalzirea globala, Statele Unite si Uniunea Europerana au viziuni diferite.Ele vor fi probabil discutate abia dupa 1 ianuarie 2009, cand pressedintele Bush va parasi Casa Alba.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.