Insula Serpilor reprezinta un avanpost strategic al Ucrainei in Marea Neagra si factor ce poate contribui la asigurarea independentei energetice a tarii, considera presedintele Consiliului regional Odessa, Nikolai Skorik.

Potrivit publicatiei electronice “Eho”, presedintele organului legislativ din Odessa a facut aceasta declaratie cu ocazia sesiunii Consiliului regional de la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul careia deputatii locali au stabilit frontierele satului Belai (din Insula Serpilor), subordonat Consiliului municipal Vilkovo, raionul Chilia.

Consiliul a stabilit pentru satul Belai (singura asezare din insula, intemeiata in 2007) o suprafata de 20,5 hectare. Totodata, deputatii au recomandat organelor puterii executive din Vilkovo sa aprobe un plan general de constructie a satului Belai.

Skorik a afirmat ca dezvoltarea satului Belai si a Insulei Serpilor este “de o importanta strategica” pentru Kiev. “Stabilirea granitelor satului Belai reprezinta un pas destinat legitimarii acestei localitati si atragerii potentialilor investitori, gata sa aloce mijloace financiare in dezvoltarea turismului si a divertismentului in Insula Serpilor”, a subliniat el. In paralel, publicatia “Eho” scrie despre planul guvernului de la Kiev si al presedintelui Viktor Iuscenko de creare a unui mic paradis fiscal in Insula Serpilor si a unei “zone economice speciale” cu numele “Achillya”, pentru urmatorii 30 de ani.

La sfarsitul acestei luni, la 28 iunie, cele mai inalte oficialitati ucainene sunt asteptate la inaugurarea oficiala a punctului de graniceri din Insula Serpilor. In prezent, pe insula locuiesc cel mult 155 de persoane, dintre care 50 sunt militari, in majoritate graniceri si operatori ai sistemului radar.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.