Statele Unite se retrag din Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizatiei Natiunilor Unite. Anuntul american justifica decizia prin faptul ca acest consiliu nu ar avea o activitate corespunzatoare.

Statele Unite sunt observatori in acest consiliu, care a inlocuit acum doi ani Comisia pentru Drepturile Omului, discreditata atunci de lipsa sa de eficienta.

Statele Unite nu s-au asteptat niciodata ca acest consiliu sa aiba succes.

Acum doi ani, atunci cand era infiintat Consiliul pentru Drepturile Omului, SUA au votat impotriva sa, cu argumentul ca aceasta structura nu era corecta.

De atunci, Statele Unite nu au cautat niciodata sa obtina un post permanent in Consiliu, ci au avut o atitudine foarte critica la adresa acestuia.

Una dintre criticile majore a privit penalizarea Israelului pe motiv ca situatia din alte regiuni ale lumii, precum Darfur-ul ar fi meritat macar o dezbatere deschisa urmata de un vot.

Activistii pentru drepturile omului nu resping acuzatiile Statelor Unite la adresa Consiliului.

Acestia spun insa ca implicarea Statelor Unite ar fi putut insemna o mult mai buna mobilizare a Consiliului, care ar fi putut deveni rapid o organizatie mult mai respectata.

In ciuda dezamagirii activistilor si membrilor Consiliului, Statele Unite sunt hotarate sa nu revina asupra deciziei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.