Cutremurul de 6,5 grade pe scara Richter care s-a produs duminica in sudul Greciei a provocat moartea a doua persoane si ranirea altor 125 si a avariat zeci de locuinte, au anuntat autoritatile elene, informeaza NewsIn.

Ministerul Turismului a anuntat ca printre raniti nu a fost inregistrat niciun cetatean strain si ca hotelurile nu au fost avariate.

Locuitorii din zona, speriati, au iesit in strada, iar unii au sarit de la balcoane. Cutremurul s-a produs in jurul orei locale si a Romaniei 15.25, la 54 kilometri sud de portul Patras, situat in vestul tarii.

Satul Kato Achaia, din apropiere de epicentru, pare sa fi fost cel mai afectat de cutremurul care s-a resimtit pana in Italia. Cadavrul unui barbat a fost gasit sub un zid prabusit, iar o femeie in varsta de 80 de ani, dintr-un sat din apropiere, a decedat la spital, in urma unui stop cardiac, dupa ce fusese ranita. Aproximativ sase case vechi, de la intrarea in sat, s-au prabusit in urma seismului, iar o biserica a fost vizibil avariata.

Multi locuitori din regiune au petrecut noaptea afara sau in masini, pentru ca au fost prea speriati sa se intoarca in locuinte, in conditiile in care s-au inregistrat numeroase replici ale cutremurului.

"Toata lumea este afara, in pietele din sat, iar pompierii si serviciile de interventie in caz de urgenta se afla peste tot", a declarat Yiorgos Karahalis, un fotoreporter Reuters.

Posturile elene de televiziune au difuzat imagini cu localnici care cautau printre daramaturi, incercand ca-si recupereze diverse lucruri, in timp ce altii rataceau pe strazi speriati.

"Am fost atat de speriat. Nu am mai simtit niciodata asa ceva", a declarat telefonic Vassilis Lambropoulos, un student din Patras. "Am iesit repede pe strada, iar din cladiri cadeau bucati", a adaugat el.

Cel putin patru persoane, printre care o fetita in varsta de noua ani, care au fost prinse sub darmaturi, au fost salvate la scurt timp dupa cutremur, au afirmat surse oficiale.

Majoritatea celor internati prezinta zgarieturi si vanatai, dar nu au rani grave, au declarat autoritatile. "Gandurile mele sunt alaturi de concentatenii mei care sufera", a declarat premierul elen Costas Karamanlis, care si-a intrerupt o calatorie la Viena din cauza cutremurului.

Aproximativ 50 de locuinte au fost distruse, iar 160 avariate, potrivit politiei. Armata urma sa trimita 300 de corturi in zona, pentru cei aproximativ 240 de localnici ale caror case au fost declarate nesigure.

Autostrada Atena-Patras a fost blocata pentru scurt timp, in urma unei alunecari de teren declansate de cutremur, iar principalul turn de control al unei baze aeriene din orasul Andravida, situat in apropiere, a fost avariat.

"Vor exista, cu siguranta, si alte replici (...) dar oamenii nu trebuie sa intre in panica si trebuie sa asculte autoritatile locale", a declarat directorul Institutului de Geodinamica din Atena, Gherassimos Papadopoulos.
Seismul a fost resimtit si la Atena, unde 143 de persoane si-au pierdut viata intr-un cutremur din 1999, cu magnitudinea de 5.9 grade pe scara Richter.
Grecia este afectata in mod curent de seisme, dar majoritatea nu provoaca pagube grave.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.