Cotatia titeiului a stabilit un nou record istoric vineri, depasind 139 de dolari pe baril, dupa cea mai mare crestere inregistrata vreodata intr-o singura sedinta de tranzactionare.

Avansul preturilor barilului slabeste cresterea economica globala, intensifica presiunile inflationiste si ameninta meserii care depind direct de tarifele la combustibili, precum aceea de sofer. Prinsi intre problema sociala si nevoia de investitii masive in ecologizarea sectorului energetic, ministrii G8 au propus putine solutii care sa fie discutate de liderii grupului la summitul din luna iulie, apreciaza Reuters.

"In ceea ce priveste eficienta energetica si diversificarea acestui sector, s-au facut progrese importante, dar recunoastem cu totii ca mai este mult de lucru", a declarat ministrul Resurselor Naturale din Canada, Gary Lunn. Mesajul ministrilor Energiei din G8 a reflectat o acceptare a faptului ca economiile consumatoare de combustibili trebuie sa gaseasca metode de a reduce cererea, precum avansul tehnologic, eficientizarea consumului, conservare si diversificare, si trebuie sa renunte la hartuirea Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru marirea productiei.

Grupul G8 include Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia, Rusia si Japonia, iar summitul din acest an are ca invitati China, India si Coreea de Sud, tari al caror avans economic a pus presiuni importante asupra cererii de titei din ultimii ani, informeaza Mediafax.