Rusia a avertizat Ucraina ca ii va dubla pretul la gaze naturale la inceputul anului 2009. Cu ocazia intalnirii dintre presedintii Dimitri Medvedev si Victor Iuscenko, la summit-ul CSI de la Sankt Petersburg, Moscova a semnalat de asemenea ca aderarea Ucrainei sau Georgiei la NATO va avea efecte negative serioase asupra relatiilor sale cu aceste state fost sovietice.

Summit-ul CSI de la Sankt Petersburg a fost un prilej pentru presedintele Medvedev de a arata partenerilor sai din spatiul fost sovietic ca linia de politica externa a Rusiei nu s-a schimbat in comparatie cu perioada Putin.

In opinia Moscovei, expansiunea catre est a NATO nu e altceva decat o amenintare la adresa securitatii Rusiei.

Presedintele Medvedev l-a avertizat pe omologul sau Victor Iuscenko ca aderarea Ucrainei la Alianta Nord-Atlantica reprezinta o incalcare a tratatului de prietenie dintre cele doua tari.

Ucraina a mai aflat tot la acest summit ca, de la 1 ianuarie 2009, Gazprom ii va dubla pretul la gaze naturale.

Disputa dintre cele doua parti a dus la oprirea livrarilor in 2006 si la reducerea lor ca volum la inceputul acestui an.

Ucraina solicita un tratament special deoarece pe teritoriul sau se afla conductele care transporta cea mai mare parte a gazului rusesc catre vestul Europei.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a mai precizat ca presedintele Medvedev i-a cerut omologului sau ca Ucraina sa nu ia masuri unilaterale de expulzare a flotei Marii Negre din portul Sevastopol, din Crimeea, cand acordul de inchiriere a acestuia expira in 2017.

"Actiuni unilaterale menite sa duca la indepartarea flotei Marii Negre de la Sevastopol nu ar fi, desigur, ceea ce ne dorim de la partenerii nostri apropiati, mai ales de la cei cu care avem tratate in vigoare", a spus seful diplomatiei ruse.

Mesajul Rusiei a fost unul destul de rece si fata de Georgia, tara care acuza Moscova ca sprijina deschis actiunile separatistilor din Abhazia.

Presedintele Medvedev a respins orice initiativa de mediere din partea Occidentului in acest conflict, afirmand ca cele doua tari pot rezolva problema pe cont propriu.

El a mai avertizat Georgia ca, daca adera la NATO, nu va face decat sa intre pe o spirala a confruntarilor in ceea ce priveste Abhazia.

La randul sau, presedintele Saakasvili a ramas pe pozitii diametral opuse, cerandu-i presedintelui Medvedev sa revoce ordinul lui Vladimir Putin, privind intairea legaturilor dintre Moscova si Abhazia.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.