Dupa ce Basescu a refuzat invitatia lui Iuscenko de a vizita Insula Serpilor,teritoriu romanesc aflat in posesia Ucrainei, Kievul reia ofensiva
Proiectul zonei economice speciale "Ahile", infiintata in Insula Serpilor prin decret special de catre presedintele Victor Iuscenko, a fost discutat ieri in sesiunea Comitetului Economic al Guvernului de la Kiev, pe fondul intensificarii actiunilor ucrainene de colonizare umana fortata a stancii din Marea Neagra, relateaza publicatia "Delo". Noile demersuri ale autoritatilor fostei republici sovietice vin la scurt timp dupa condamnarea la Bucuresti, de catre comunitatea internationala, a actiunilor intreprinse de Kiev in Delta Dunarii si dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat invitatia insistena a lui Viktor Iuscenko de a intreprinde o vizita oficiala pe Insula Serpilor, teritoriu antic romanesc intrat ulegal in posesia URSS si, apoi, a Ucrainei.

In urma sedintei Comitetului Economic al Guvernului ucrainean, proiectul zonei economice speciale Ahile din Insula Serpilor va fi trimis spre reexaminare, surse oficiale ucrainene declarand pentru publicatia "Delo" ca este necesara suplimentarea resurselor financiare alocate pentru dezvoltarea insulei. In paralel autoritatile ucrainene continua lucrarile de amenajare a infrastructurii "localitatii" Belii din Insula Serpilor, seful directiei regionale de stat pentru protectia mediului din regiunea Odesa, Vitali Primak, declarand pentru agentia Odesinform ca instalarea unei conducte de apa pe insula ar urma sa fie incheiata pana la sfarsitul acestui an. Conform oficialului ucrainean, pentru construirea sistemului au fost deja cheltuiti aproape 194.000 de euro, iar pentru finalizarea lucrarilor in 2008 au mai fost alocati inca 90.000 euro. Vitali Primak a adaugat ca in prezent pe Insula Serpilor exista si este functionala o fantana arteziana si un rezervor pentru apa construite de romani. Rezervorul a fost gandit si amplasat in asa fel incat toata apa de pe insula sa se scurga automat in el. Potrivit oficialului ucrainean, in paralel, pe insula se desfasoara conform graficului si alte lucrari de amenajare. Anterior guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, preluat de publicatia "Glas", a anuntat ca prima cursa de croaziera spre Insula Serpilor va avea loc in data de 15 iunie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.