Presedintele Nicolas Sarkozy a propus vineri incheierea unei noi "aliante franco-elene", in cursul primei vizite oficiale a unui sef de stat francez la Atena din ultimii 25 de ani, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Exprimandu-se in fata membrilor Vouli (Parlamentul grec), presedintele francez a facut aluzie la originile sale elene, tatal mamei sale fiind originar din Salonic. "Cand bunicul meu, pe care l-am adorat, a parasit Salonicul, pe care il adora, era foarte tanar si nu isi imagina ca nepotul sau se va intoarce in Grecia cateva decenii mai tarziu", a declarat el.

"Ne anima un sentiment profund de prietenie", a explicat Sarkozy. "Aceasta legatura speciala dintre Franta si Grecia dateaza din 1974, dupa intoarcerea din exil a lui Constantin Karamanlis dupa anii intunecati si este reprezentata printr-un slogan: 'Grecia, Franta, Alianta'", a adaugat el.

"Am venit sa spun ca astazi aceasta alianta este mai mult ca oricand o realitate (...). In fata provocarilor lumii, intr-o Europa in care nicio tara nu poate avansa singura, forta noastra este formata din tot ceea ce ne apropie. In acest spirit, am venit astazi pentru a va propune un nou pact: 'Grecia, Franta, o noua alianta'", a adaugat el.

Sarkozy le-a explicat parlamentarilor greci, care urmeaza sa adopte in curand Tratatul de la Lisabona, ca ratificarea va reprezenta "o etapa importanta pentru a convinge toti europenii" sa faca fata "impreuna provocarilor actuale: lupta impotriva schimbarii climatice, energia, imigratia, apararea si securitatea, agricultura", care reprezinta "prioritatile presedintiei franceze a UE".

"Acest tratat nu este perfect, dar pune capat unei perioade de 10 ani de dezbateri institutionale (...), desi nu rezolva criza dintre Europa si europeni (...). Aceasta criza va fi rezolvata atunci cand le vom fi demonstrat atat grecilor, cat si francezilor, ca Europa se afla aici pentru a ne proteja, nu pentru a ne ingrijora. Acesta este motivul pentru care imigratia va fi una dintre prioritatile presedintiei franceze", a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.