Administratia Bush negociaza un acord secret prin care trupele americane vor putea ramane in Irak pe termen nelimitat, indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale din noiembrie, potrivit editiei de joi a publicatiei britanice "The Independent".

Pe final de mandat presedintele american George W. Bush doreste sa pastreze 50 de baze militare, sa obtina imunitate juridica pentru americani aflati in Irak si sa controleze spatiul aerian al tarii pe termen nelimitat, se arata in proiectul unui nou tratat de securitate pe care SUA doresc sa-l incheie cu autoritatile de la Bagdad, pana la sfarsitul lunii iulie, scrie cotidianul britanic „The Independent“, dupa cum informeaza Cotidianul.

„Statele Unite nu doresc sa aiba baze militare permanente in Irak“, a replicat Pentagonul, dupa dezvaluirea clauzelor secrete ale tratatului.

Potrivit Ziua, SUA au in prezent 151.000 de soldati in Irak si, chiar dupa preconizatele retrageri de luna viitoare, nivelul trupelor va ramane la peste 142.000 - cu 10.000 mai mult decat in ianuarie 2007.

Negociatorii americani cer imunitatea fata de legea irakiana pentru trupele si antreprenorii americani si cale libera pentru a efectua arestari si activitati militare in Irak fara a consulta guvernul de la Bagdad. Natura precisa a cererilor americane a fost tinuta secreta pana in prezent, mentioneaza sursa citata.

Presedintele american George W. Bush doreste incheierea acordului, pana la sfarsitul lunii viitoare, astfel incat sa poata declara o victorie militara si sa poata sustine ca invadarea Irakului in 2003 a dat rezultate. Dar prin perpetuarea prezentei SUA in Irak, acordul pe termen lung ar afecta promisiunile facute de candidatul democrat la alegerile prezidentiale din SUA, Barack Obama, care a spus ca, in cazul in care va fi ales presedinte, in noiembrie, va actiona in sensul retragerii trupelor americane. Incheierea acordului ar fi insa in favoarea candidatului republican John McCain, care a sustinut ca SUA se afla in pragul victoriei in Irak.

„Este o teribila incalcare a suveranitatii noastre”, a declarat pentru „The Independent“ un oficial irakian, care a mai adaugat ca, daca va accepta in final, guvernul tarii sale va ajunge sa fie considerat doar o alta „sluga a americanilor”. Nici premierul Nouri al-Maliki nu se arata incantat de noul acord, relateaza Gardianul.

Desi oficialitatile irakiene au afirmat ca vor respinge orice acord care limiteaza suveranitatea Irakului, comentatori politici de la Bagdad apreciaza ca acordul va fi semnat in cele din urma. Singurul irakian cu autoritate care ar putea sa impiedice semnarea acordului este liderul spiritual siit, marele ayatollah Ali al-Sistani. In 2003, el a obligat SUA sa fie de acord cu un referendum privind noua constitutie irakiana si alegerea unui parlament, aminteste sursa citata.

Potrivit Prezent online, membrii Congresului SUA au primit o scrisoare redactata si semnata de majoritatea parlamentarilor de la Bagdad, care solicita retragerea completa a trupelor americane din Irak, relateaza Reuters. Existenta acestei scrisori a fost confirmata de mai multi membri ai Congresului american, intre care si democratul William Delahunt (foto) din Massachusetts, presedinte al Subcomisiei de Politica Externa a Camerei Reprezentantilor. Scrisoarea adresata Congresului SUA are ca element central urmatoarea formulare: „Majoritatea parlamentarilor irakieni resping cu putere incheierea oricarui acord cu SUA in domeniul militar si al securitatii, in domeniul economic, in cel agricol, al investitiilor sau in domeniul politic, daca un asemenea document nu este insotit de mecanisme clare care sa oblige fortele militare americane de ocupatie sa se retraga complet din Irak”.

La Washington au sosit si mai multi membri ai Legislativului irakian, pentru a sustine textul scrisorii colective. Acestia le-au spus americanilor ca „nu exista nici o amenintare impotriva Irakului” care sa mai justifice continuarea prezentei trupelor SUA in aceasta tara, precum si ca ar dori macar amanarea oricaror negocieri cu SUA „pana ce la Washington va veni la putere o noua administratie”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.