Escaladarea tensiunilor din Abhazia si aspiratiile prooccidentale ale Georgiei si Ucrainei sunt doua dintre temele dificile abordate la Summitul informal al CSI, care incepe azi la Sankt Petersburg.

Pentru prima data de la instalarea sa la Kremlin, presedintele rus, Dmitri Medvedev, se va afla fata in fata cu vecinii sai prooccidentali, cu care va avea si intalniri bilaterale.

Discutia cu presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, "va fi dificila", prevede consilierul diplomatic de la Kremlin, citat de Nezavisimaia Gazeta. Saakasvili i-a telefonat inca de marti lui Medvedev pentru a cere retragerea imediata a celor 400 de militari rusi din fortele cailor ferate trimisi in regiunea separatista georgiana Abhazia, cu misiunea "oficiala" de a efectua reparatii ale retelei feroviare, in pregatirea Jocurilor Olimpice de Iarna din 2014, care vor avea loc la Soci.

Nici intalnirea cu presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, nu se anunta mai usoara, dat fiind ca acesta a semnat, la sfarsitul lunii mai, un decret prin care cere "incetarea, incepand din 2017, a acordurilor internationale" prin care flota militara rusa a capatat dreptul de a folosi ca baza la Marea Neagra portul Sevastopol.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.