Dupa ce Angela Merkel a fost primul sef de guvern european care a vizitat Moscova dupa alegerea lui Medvedev in functia de presedinte , astazi Medvedev face prima vizita in Europa la Berlin.
Unul din principalele subiecte car vor fi discutate in capitala Germaniei il reprezinta securitatea energetica in conditiile in care dependenta Europei de gazul rusesc se accentueaza. "Este necesar sa sa spunem foarte clar ca Uniunea Europeana este unita in abordarea securitatii energetice si ca ne asteptam ca relatiile noastre cu Rusia sa fie intemeiate pe o baza contractuala", a declarat cancelarul german. Pe de alta parte produsele energetice reprezinta 70% din importurile germane din Rusia, potrivit unei statistici publicate ieri. Importurile de petrol si gaze naturale ruse au costat Germania, in 2007, circa 20 de miliarde de euro.

O a doua tema de interes pentru europeni, pe care Angela Merkel a promis ca o va ridica in discutiile cu Medvedev o constituie situatia drepturilor omului, a libertatii presei si a statului de drept in Rusia lui Medvedev. In aceasta ultima privinta presa rusa se asteapta ca Merkel sa faca presiuni asupra presedintelui rus pentru clarificarea situatiei fostului presedinte al Iukos, Mihail Hodorkovski, inchis de regimul lui Putin in conditii indoielnice. In sfarsit escaladarea tensiunilor din Georgia este un alt subiect care ingrijoreaza Europa..


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.