Razboiul din Afganistan va mai dura probabil zece ani, a declarat astazi comandandatul fortelor aeriene australiene, generalul Angus Houston, potrivit NewsIn.

"Este un conflict care va mai dura cel putin zece ani", a declarat el, in fata unui comisii parlamentare. In pofida succeselor inregistrate de fortele speciale, talibanii controleaza mari regiuni din provincia afgana Oruzgan, unde este stationat majoritatea contingentului australian (1.000 de militari), a spus el.

Pe de alta parte, ministrul australian al apararii, Joel Fitzgibbon, a spus ca cel putin 10.000 de militari suplimentari sunt necesari pentru a face fata insurgentilor, excluzand totusi o noua participare a tarii sale. "Nu avem capacitatea aceasta", a declarat el pentru agentia de presa AAP.

"Suntem cea mai importanta tara care contribuie la acest razboi si care nu este membra NATO si nu suntem dispusi sa depunem mai multe eforturi, in conditiile in care alte state au capacitatea de a se implica mai mult", a adaugat el.

De la inceputul lunii aprilie, premierul australian Kevin Rudd a spus ca nu va trimite militari suplimentari, in pofida cererilor Washingtonului de a-si consolida prezenta. El a mai cerut "o impartire adecvata a greutatilor" intre tarile implicate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.