“Emirates Palace” din Dubai a costat 3 miliarde de dolari, iar cazarea - intre 600 si 12.000 de dolari pe noapte

Statele din zona Golfului par angajate intr-o competitie pentru a detine cel mai luxos si mai modern hotel din lume, iar suprematia detinuta pina acum de vestitul Burj al-Arab din Dubai este serios amenintata de Emirates Palace, o constructie nou ridicata pe plaja din Abu Dhabi, in Emiratele Arabe Unite. Desi ar putea parea ciudat, faptul ca Hotelul Palatul Emiratelor a costat 3 miliarde de dolari, fiind probabil cea mai scumpa cladire a tuturor timpurilor, are o importanta secunda. La fel si faptul ca impresionanta constructie in stil arab este un palat al placerilor ridicat ca o oaza in mijlocul desertului.

Aspectele unice si importante ale cladirii sint ascunse vederii directe: aproape 1.600 de kilometri de fibra optica si cabluri, plus multe alte facilitati care ii indreptatesc pe constructori sa spuna ca Palatul Emiratelor este cel mai tehnologizat hotel din lume. Cladirea, care este proprietatea guvernului EAU, se intinde pe o suprafata de 100 de hectare si beneficiaza de absolut toate dotarile imaginabile - de la parcuri si piscine la arteziene si plaja privata.

Tehnica de virf in toate colturile

Fiecare camera are atit de multa aparatura electronica incit, in mod normal, ar fi fost nevoie de sapte telecomenzi diferite pentru a o opera. Inginerii care au conceput suita au reusit sa centralizeze controlul intr-un singur ecran portabil. Angajatii hotelului circula cu ajutorul unor scutere Segway, ajungind mai rapid la "centrala" cladirii, aflata la aproape un kilometru distanta, unde sint ascunse instalatiile care ar putea deranja cu zgomotul lor selecta clientela: instalatiile de aer conditionat, generatoarele de rezerva si statiile de pompare a apei.

Opulenta cladirii face ca ultraluxosul Burj al-Arab din Dubaiul vecin sa para intrucitva saracacios. Si, desi nu s-a deschis decit partial, din 5 februarie, Palatul Emiratelor a atras deja multe capete incoronate sau politicieni de calibru, precum cancelarul german Gerhard Schroeder. Hotelul va fi complet operational abia spre finele anului curent. De altfel, manageriatul palatului este asigurat de o firma germana - reteaua hoteliera Kempinski. Kempinski doreste sa utilizeze vasta infrastructura tehnologica a hotelului special pentru a atrage conferinte guvernamentale, mai ales pe cele care necesita conditii de maxima securitate - nu numai fizica, ci si informatica.

Ecrane cu plasma de 125 cm

La cerere, clientii pot izola complet reteaua interna a hotelului, care este oricum protejata de nu mai putin de 16 firewall-uri. "Telecomanda universala", care controleaza absolut toata aparatura dintr-o camera, inclusiv luminile (minimum 30 de lustre/veioze/candelabre si spoturi distincte) si aerul conditionat, poate fi prea complicata pentru unii dintre musafiri, astfel incit conducerea hotelului a angajat un "profesor de telecomanda".

Palatul Emiratelor are 394 de camere (de fapt, numai 302 "camere", restul fiind de fapt adevarate apartamente), care costa intre 600 si 12.000 de dolari pe noapte. In absolut toate incaperile exista urmatoarele dotari de baza: televizor cu ecran plasma, diagonala 125 cm (plus inca cel putin unul de 155 cm diagonala in apartamente), laptop, telefon/fax/imprimanta/scanner, aer conditionat, acces Internet si continut multimedia. Musafirii au posibilitatea de a alege fie prin rezervare, fie prin comanda la receptie in momentul sosirii, limba in care vor sa opereze aparatura pe care o au la dispozitie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.