Strainii care vor sa calatoreasca peste Ocean sunt obligati, mai nou, sa se inregistreze online.

De teama unui eventual atac terorist, oficialii de la Washington impun noi restrictii pentru vest-europenii care doresc sa viziteze „Taramul Fagaduintei".

Intrarea pe teritoriul american incepe sa devina un calvar chiar si pentru cetatenii din tarile care nu au nevoie de viza pentru SUA. Mai nou, acestia vor trebui sa-si divulge datele personale intr-un chestionar ce va fi completat online cu 72 de ore inainte de plecarea spre Statele Unite.

Masura, care urma sa fie anuntata ieri de secretarul pentru Securitate Interna, Michael Chertoff, va intra in vigoare in ianuarie 2009.

Terorismul, eterna speritoare

Noua regula ii vizeaza in special pe cetatenii din cele 27 de state incluse in programul de eliminare a vizelor, din care fac parte majoritatea tarilor din vestul Europei, precum si Australia, statul Brunei, Japonia, Noua Zeelanda si Singapore.

Oficialii americani din domeniul securitatii sustin ca noul sistem a fost creat pentru a impiedica teroristii din aceste tari sa patrunda pe teritoriul Statelor Unite. „Istoria a aratat ca este naiv sa presupunem ca un calator dintr-o tara care nu mai are nevoie de vize constituie automat o amenintare mai redusa decat unul care a solicitat viza si care a fost supus unei verificari prealabile", a declarat un responsabil american.

El a mai precizat ca radicalismul din Europa a inceput sa provoace din ce in ce mai multa ingrijorare la Washington, unde exista temeri ca „batranul continent" ar putea reprezenta „baza" unui eventual atac terorist impotriva SUA.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.