Experti militari chinezi au dat publicitatii un studiu, potrivit caruia o noua "cursa a inarmarii" va avea loc intre puterile lumii, de data aceasta avand ca loc de desfasurare spatiul cosmic.
Studiul, dupa cum era de asteptat venind de la o institutie din China, acuza Statele Unite ca ar avea ambitia de a domina spatiul cosmic prin amplasarea de arme acolo, arme care ar putea lovi orice punct de pe Pamant si mai spune ca celelalte puteri vor vrea sa previna acest lucru, fie de unele singure, fie in alianta. Totusi, China nu este nici ea cea mai pasnica si inactiva putere care vizeaza spatiul cosmic, daca ne gandim ca anul trecut a facut ceea ce, cu siguranta, era un test mascat, atunci cand si-a distrus, cu ajutorul unei rachete balistice, un satelit comercial pe care nu-l mai folosea.

Aceasta a fost si o avertizare ca statul chinez e foarte capabil sa contracareze SUA, a carei putere militara extraordinara depinde in mare parte de comunicatiile prin satelit. Cu toate astea, Rusia si China sunt, cel putin din declaratii, cele mai mari adversare ale amplasarii de arme in spatiul cosmic si chiar au semnat o declaratie politica in acest sens, realizand ca o cursa a inarmarii in spatiu ar putea constitui o povara economica imensa, povara pe care insa SUA si-ar putea-o asuma. Ipoteza unei confruntari in spatiu e vehiculata in multe teorii din SUA sau alte parti ale lumii, teorii care considera ca suprematia militara ar putea fi impusa acolo.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.