Dupa 700 de ani, Florenta este dispusa sa-l reabiliteze pe unul dintre cei mai faimosi fii ai sai, Dante Aligheri, “Sumo Poeta”, pe care l-a condamnat la exil in 1302. Dante n-a mai revenit niciodata in orasul familiei Medici, murind in 1321 la Ravena.

Primul pas pentru reabilitarea marelui poet florentin (1265-1321) l-a facut Comisia de cultura de la Palazzo Vecchio (primaria orasului), care va prezenta, saptamana viitoare, pe 9 iunie, o motiune semnata de toti consilierii pentru revocarea oficiala a hotararii prin care Dante a fost expulzat, pentru invinuirea de “coruptie”. In anul 1311, autoritatile de atunci ale orasului i-au propus lui Dante Aligheri sa se intoarca in oras, cu conditia sa se dezica public de delictele respective. Dante nu s-a intors, iar pedeapsa de expulzare a fost schimbata in sentinta capitala.

Autorul “Divinei Comedii” isi exprima repetat, in opera sa, durerea de a nu putea sa se intoarca in orasul sau. Dupa 700 de ani, Giovanni Gozzini, asesor pentru cultura la primaria din Florenta, a declarat, pentru presa locala, ca Dante a fost victima sistemului politic existent in acel timp, iar consilierul Massimo Pieri, unul dintre promotorii initiativei de reabilitare, a declarat ca “a sosit momentul sa i se redea deplina cetatenie, cu rangul de florentin excelent”.

Pe langa reabilitarea marelui poet, primaria Florentei studiaza acordarea distinctiei “Florinul de aur” contelui Pierasilve Sergo Aligheri, descendent al lui Dante.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.