Primul pas pentru reabilitarea marelui poet florentin (1265-1321) l-a facut Comisia de cultura de la Palazzo Vecchio (primaria orasului), care va prezenta, saptamana viitoare, pe 9 iunie, o motiune semnata de toti consilierii pentru revocarea oficiala a hotararii prin care Dante a fost expulzat, pentru invinuirea de “coruptie”. In anul 1311, autoritatile de atunci ale orasului i-au propus lui Dante Aligheri sa se intoarca in oras, cu conditia sa se dezica public de delictele respective. Dante nu s-a intors, iar pedeapsa de expulzare a fost schimbata in sentinta capitala.

Autorul “Divinei Comedii” isi exprima repetat, in opera sa, durerea de a nu putea sa se intoarca in orasul sau. Dupa 700 de ani, Giovanni Gozzini, asesor pentru cultura la primaria din Florenta, a declarat, pentru presa locala, ca Dante a fost victima sistemului politic existent in acel timp, iar consilierul Massimo Pieri, unul dintre promotorii initiativei de reabilitare, a declarat ca “a sosit momentul sa i se redea deplina cetatenie, cu rangul de florentin excelent”.

Pe langa reabilitarea marelui poet, primaria Florentei studiaza acordarea distinctiei “Florinul de aur” contelui Pierasilve Sergo Aligheri, descendent al lui Dante.