La Madrid, mii de pescari au luat parte la o manifestatie in fata ministerului agriculturii si pescuitului. Iar la Paris, liderii pescarilor din Franta, Spania si Italia s-au intalnit pentru a coordona grevele si protestele in urmatoarele trei saptamani, inaintea unei reuniuni a ministrilor de resort din Uniunea Europeana.

Comisia Europeana a declarat ca industria europeana a pescuitului trebuie sa se restructureze, nu doar din cauza pretului crescand al motorinei, ci si fiindca stocurile de peste sunt tot mai reduse.

In Portugalia, nici un vas nu a intrat sau iesit vineri din trei mai porturi pescaresti.

Iar in Spania, cel mai mare furnizor de peste din Uniunea Europeana, mii de pescari au protestat la Madrid, in fata ministerului agriculturii.

Miile de pescari, adusi cu autobuzele din toata tara, au paralizat practic intreaga zona.

Dupa cum transmite corespondentul BBC, pe langa vacarmul claxoanelor si fluierelor, aerul era plin de fumul rosu al petardelor, iar pescarii, sub steagurile reprezentand Catalonia, Tara Bascilor, Galicia si alte provincii ale Spaniei, imparteau trecatorilor cutii cu peste proaspat.

Un purtator de cuvant al Uniunii Pescarilor din Barcelona, Jose Antonio Caparros, spune ca situatia lor grava e provocata atat de preturile ridicate la carburanti cat si de preturile scazute la peste.

"Principala problema e acum pretul carburantului. Nu se mai opreste din crestere si ne impiedica sa mai iesim la pescuit", spune Jose Caparros.

"Dar inca inainte, suportam o alta criza din cauza pretului scazut al pestelui. Si in ambele crize, guvernul nu a facut ce ar trebui."

"Ar trebui sa faca ceva macar pentru reducerea pretului la motorina", spune Jose Caparros, iar un alt pescar din Barcelona, Javier Lopez, spune ca nu mai vede nici un viitor pentru aceasta meserie.

"Cred ca pescarii trec printr-o criza foarte grea si ca suntem in pericol de a disparea ca profesie. O profesie pe viata ca aceasta e pe punct de disparitie", spune pescarul catalan.

Iar in ce priveste eventuale ajutoare, Secretarul general din ministerul pentru agricultura si pescuit al Cataloniei, Marti Sants, spune ca Uniunea Europeana este cea care decide absolut totul in ce priveste subventiile pentru industria pescuitului.

Iar purtatoarea de cuvant pentru pescuit si chestiuni maritime a Comisiei Europene, Nathalie Charbonneau, spune ca industria europeana a pescuitului trebuie sa se schimbe, nu doar din cauza pretului la carburanti ci si fiindca s-au redus mult stocurile de peste.

Ea spune ca singurul mod de a ajuta industria si pe pescari este prin restructurare.

"Trebuie sa avem mai putine vase de pescuit pe mari. Daca ne uitam la resurse, stocurile de peste sunt slabe, asa ca nu mai pot trai la fel de multi din pescuit. Restructurarea este singura solutie pe termen mediu si lung", spune reprezentanta Comisiei Europene.

Greva anuntata de pescarii din Spania este pe termen nelimitat, si negustorii se tem ca nu vor mai putea vinde peste proaspat.

Odata cu protestele incepute acum cateva zile in Franta, si urmate de cele din Spania si Portugalia, se anunta proteste si in Italia si Belgia.

Iar lideri ai pescarilor din Franta, Spania si Italia s-au intrunit la Paris pentru a coordona grevele si protestele in urmatoarele trei saptamani, inaintea unei reuniuni a ministrilor agriculturii si pescuitului din tarile Uniunii Europene.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.