UE intentioneaza sa ofere americanilor un favor interzis de legislatia comunitara si de neconceput pentru statele membre. Bruxellesul vrea sa faca pe plac Washingtonului si sa permita importul carnii de pasare tratata cu clor din SUA. Procedeul este folosit in fermele de peste Ocean pentru a preveni infectarea cu salmonella.

Razboiul carnii de pasare dintre Uniunea Europeana si Statelor Unite ale Americii risca sa fie pierdut de comunitari. Bruxelles-ul a anuntat intentia UE de a permite importul de carne de pasare dezinfectata cu clor, fapt ce ar aduce mari prejudicii economice, in primul rand, producatorilor din Uniune. Pana acum, europenii au tinut piept asalturilor americane cu masuri netarifare care, se pare, pot avea succes in urma concesiilor facute "pe prietenii" transatlantice, in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului.
Comisia Europeana propune autorizarea din nou a comercializarii in Uniunea Europeana a carnii de pui din Statele Unite dezinfectata intr-o solutie pe baza de clor. Conditia este ca aceste produse sa fie etichetate corespunzator, pentru a-i informa pe consumatori cu privire la ce cumpara, precizeaza Rompres. "Consumatorii vor decide", a subliniat un purtator de cuvant al Comisiei Europene, prezentand aceasta propunere, menita in esenta sa onoreze promisiunea facuta Washingtonului in noiembrie 2007, inaintea summitului UE-SUA programat sa aiba loc la 10 iunie in Slovenia. "Stim ca este vorba despre o chestiune controversata. Comisia a decis sa prezinte aceasta propunere pentru a putea avea loc o dezbatere. Vom vedea cine este pentru si cine este impotriva ei", a adaugat acesta. Acum, urmeaza ca statele membre sa-si exprime punctul de vedere formal asupra propunerii. Saptamana trecuta, 21 din cei 27 de ministri europeni ai agriculturii s-au declarat impotriva revenirii pe piata UE a puilor americani dezinfectati in clor, interzisi din 1997.

Romania si Germania, impotriva

Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii, si-a exprimat scepticismul in ceea ce priveste adoptarea unei astfel de masuri. "La ultimul Consiliu al Ministrilor Agriculturii, de pe 19 mai, Germania a ridicat aceasta problema, iar Romania s-a raliat opiniei privind interzicerea importului de carne de pasare dezinfectata cu clor. Nu mi se pare normala intentia Comisiei Europene de a promova un text legislativ prin care sa fie mai flexibile conditiile de import de carne, care ar fi impotriva principiilor legislatiei actuale", a declarat Ciolos. Ministrul a precizat ca, la reuninea ministrilor Agriculturii, a tinut sa atraga atentia asupra pozitiei intransigente a UE in domeniu atunci cand Romania negocia aderarea la UE. "Le-am spus ca acum noi facem investitiile impuse, costuri care se vad in preturile un pic mai mari, iar pe de alta parte am lasa sa intre pe piata produse pe care noi nu avem voie sa le facem", a spus ministrul Ciolos. Si oficiali ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor au declarat ca nu agreaza propunerea UE de a se permite importul de carne de pasare dezinfectata cu clor. Ei au precizat ca aceasta propunere este in contradictie cu legislatia nationala si comunitara in domeniu.

Europeni sofisticati

Cerem Guvernului sa nu permita importul de carne de pasare tratata cu clor, a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. "Se spune ca utilizarea clorului are efecte negative asupra organismului uman, putand produce chiar si cancer", a adaugat Van. El considera ca decizia UE de a propune o astfel de derogare de la legislatia comunitara in domeniu are la baza presiunile venite din partea Statelor Unite, mare producator de carne de pasare. "UE a introdus masuri de siguranta alimentara extrem de soficticate si costisitoare, care, in SUA, nu se regasesc. De aceea ei sunt competitivi, iar noi costisitori. UE obliga producatorii din statele membre sa aplice masuri de igiena si siguranta alimentara, iar pe de alta parte urmeaza sa permita importul de carne care nu respecta normele valabile noua. Nu este corect", a tinut sa atraga atentia Ilie Van.

Fratie transatlantica, negociator britanic

Cea mai mare influenta in adoptarea deciziei de liberalizare a importurilor de carne de pasare din SUA o are apropierea finalizarii negocierilor rundei a doua a Organizatiei Mondiale a Comertului. In iunie, aceasta faza se termina, motiv pentru care se trag ultimele sfori pentru un aranjament UE-SUA cat mai convenabil pentru fiecare dintre parti. Nu este exclus ca intre cele doua parti sa existe un compromis, prin care UE face concesii pe domeniul agricol, iar SUA in alte sectoare. Pe de alta parte, exista si temerea unei mai mari "indulgente" din partea negociatorului UE, care este un britanic. Reprezentantii mai multor state comunitare au luat in calcul prietenia anglo-americana, care ar putea duce la unele concesii excesive, cu impact semnificativ asupra industriei alimentare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.