In fiecare zi, in cimitirul din Falujjah sunt ingropate patru sau cinci cadavre de copii cu malformatii

Familiile din orasul irakian Fallujah cer o ancheta medicala independenta care sa elucideze motivele cresterii alarmante a numarului de copii nascuti cu malformatii, relateaza "Sky News", in pagina electronica de joi. Oamenii vor sa afle ce fel de arme au utilizat fortele americane in 2004, cand orasul a suferit una dintre cele mai puternice bombardamente din intregul razboi din Irak. Ancheta medicala va stabili, printre altele, daca exista o legatura intre malformatiile congenitale ale copiilor nou-nascuti si fosforul alb folosit de armata americana in timpul acestor atacuri.

Hikmat Tawfeeq, vicepresedinte al grupului pentru drepturile omului Alakhiyar spune ca exista "circa 200 de cazuri de malformatii inregistrate. In cele mai multe dintre acestea este vorba de malformatii congenitale aparute dupa bombardarea Fallujahului". Desi oficialii ezita sa vorbeasca in mod public despre acest lucru, "Sky News" aminteste declaratia facuta in urma cu o luna de un pediatru de la spitalul din Fallujah, care sustine ca a ajuns sa vada in fiecare zi unul sau chiar doua cazuri de malformatii congenitale.

Un oftalmolog citat de aceeasi sursa relata, la randul sau, ca in fiecare saptamana se confrunta cu patru-cinci cazuri in care nou nascutii prezinta o forma sau alta de malformatie la nivel ocular. La unul dintre cimitirele din Fallujah, antreprenorul Mahmoud Hummadi a spus ca inmormanteaza patru-cinci cadavre de nou nascuti in fiecare zi si ca cele mai multe dintre ele prezinta malformatii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.