Cinci mii de tone de substante chimice periculoase ar putea polua provincia chineza Sichuan, in cazul in care un baraj format natural in urma cutremurului din 12 mai cedeaza, relata ieri presa chineza, citata de Reuters.

Substantele chimice, inclusiv acid sulfuric si clorhidric, se afla in aval de lacul Tangjiashan, format in urma alunecarilor de teren provocate de cutremur, si trebuie mutate, a anuntat Beijing News, citand autoritatile locale pentru protectia mediului.

China a evacuat peste 150.000 de persoane din apropierea unui lac aparut dupa cutremur, al carui nivel creste periculos. Substantele chimice, care adauga si riscul de poluare amenintarii reprezentate de inundatii, se afla in mai multe uzine in aval de lac, potrivit ziarului.

In zona se aflau si substante radioactive, dar cea mai mare parte a lor a fost recuperata, a dat asigurari Ma Ning, directorul Centrului pentru supravegherea protectiei mediului pentru sud-vestul Chinei. Zona in care s-a produs seismul din 12 mai adaposteste principalul laborator pentru cercetare militara nucleara si mai multe centre nucleare secrete, dar nu exista nicio centrala de acest tip.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.