Republica Populara Chineza si Taiwanul, a carui denumire oficiala e Republica China, au decis sa reinceapa discutiile bilaterale, la mai mult de 10 ani de cand oficialii lor au stat la aceeasi masa.

Fiecare dintre acestea pretinde ca este reprezentantul legitim al poporului chinez, asta dupa ce in 1949 partidul nationalist Kuomintang, care era la putere in China, a pierdut razboiul civil in fata comunistilor, care sunt si acum la putere in China continentala, si s-a refugiat atunci in Taiwan.

China considera ca Taiwanul e parte componenta a sa si chiar a votat o lege prin care, daca acesta isi proclama independenta, China il va invada. Totusi, nationalistii din Kuomintang, care acum au revenit la putere in Taiwan, nu sunt nici ei adeptii proclamarii independentei, cum era fostul partid aflat la putere acolo, DPP. Deocamdata, discutiile se vor axa pe teme marunte, cum ar fi turismul si zborurile directe ce vor fi instituite intre cele doua, dar e un prim pas foarte important, mai ales in contextul in care ambele au interesul de a pastra pacea si de a dezvolta relatiile economice care oricum sunt la niste niveluri foarte bune.

Reluarea discutiilor e cu atat mai importanta, cu cat crizele au fost destul de numeroase, China comunista incercand sa sperie Taiwanul de fiecare data cand avea tendinte independentiste, ultima oara in 1996, cand i-a bombardat apele teritoriale pentru a impiedica alegerea unui presedinte anti-chinez, tentativa care a avut efectul exact invers. Cei mai multi locuitori ai Taiwanului, desi nu se mai considera chinezi, nu sunt de acord nici sa riste un razboi cu China prin proclamarea independentei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.