Secretarul american de stat Condoleeza Rice a aparat administratia Bush si razboiul din Irak, dupa criticile dure formulate de un fost purtator de cuvant al Casei Albe, intr-o carte care va fi publicata saptamana viitoare, transmite Reuters, potrivit NewsIn.

"Daca sunt sigura de ceva, este ca nu a fost o greseala sa eliberam poporul irakian de Saddam Hussein", a declarat Rice, consilier pentru securitate nationala in anul 2003, cand a inceput razboiul din Irak.

Rice a declarat, inainte de o conferinta internationala pentru Irak, ca nu a citit cartea fostului purtator de cuvant al Casei Albe Scott McClellan, dar a subliniat ca indepartarea lui Saddam a fost "decizia corecta".

In cartea sa, McClellan il acuza pe presedintele George W. Bush ca a folosit propaganda pentru a "vinde" razboiul din Irak. "Unul dintre cele mai mari dezastre ale istoriei noastre a devenit unul dintre cele mai mari dezastre ale presedintiei Bush", scrie McClellan. Situatia a fost agravata de precedentele decizii luate de Bush, in primul rand faptul ca "s-a precipitat intr-un razboi" in Irak cu "un calendar inadaptat si fara sa fi pregatit perioada post-conflict".

Rice a anuntat ca nu va comenta o carte pe care nu a citit-o, dar a precizat ca oamenii adesea nu inteleg implicatiile complete ale evenimentelor decat la mult timp dupa ce s-au petrecut.

Secretarul de stat a adaugat, insa, ca eliberarea irakienilor "de monstrul care a fost Saddam Hussein" nu a fost nici o decizie unilaterala si nici o greseala. "Statele Unite ale Americii nu au fost singurele care au crezut ca ascunde arme de distrugere in masa", a explicat ea.

Razboiul din Irak a fost lansat pentru ca Saddam ar fi detinut arme de distrugere in masa, informatii care s-au dovedit, ulterior, false. "Nu poti sa afirmi in prezent ca ar fi trebuit sa stim lucruri pe care nu le stiam in 2001, 2002, 2003. Informatiile legate de armele de distrugere in masa au parut foarte clare", a subliniat Rice.

"Daca lumea nu ar fi crezut (informatiile - n.red.) in perioada respectiva, de ce a fost vizat Irakul de unele dintre cele mai severe sanctiuni impuse vreodata de comunitatea internationala?", a conchis ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.