Adunarea constituanta a Nepalului, formata in urma alegerilor din 10 aprilie castigate de fostii rebeli maoisti, a abolit miercuri singura monarhie hindusa din lume si a proclamat republica, transmite AFP.

"Propunerea de a instaura republica a fost adoptata de majoritate", a declarat un inalt oficial din Legislativul cu 601 membri, Kul Bahadur Gurung. El a precizat ca 560 de membri ai Adunarii constituante au votat in favoarea acestei schimbari si doar patru impotriva.

Maoistii, aparatori ferventi ai unui regim republican, care au desfasurat timp de zece ani o lupta armata pentru a obtine retragerea regelui Gyanendra si proclamarea republicii, au fost marii castigatori ai alegerilor legislative din aprilie, obtinand peste doua treimi dintre locurile Legislativului.
Sesiunea Adunarii constituante a fost punctul culminant al evenimentelor declansate de acordul de pace semnat in 2006 intre principalele partide politice si maoisti, care a pus capat unui razboi civil care s-a soldat cu cel putin 13.000 de morti.

Textul votat de Adunarea constituanta stipuleaza ca Nepalul devine un "stat independent, indivizibil, suveran, laic si o republica democratica".
"Toate privilegiile acordate de rege si familia regala inceteaza sa mai fie valabile incepand de astazi", continua textul, precizand ca 29 mai devine Ziua Republicii.

Securitatea fusese consolidata miercuri cu Katmandu, dupa o serie de atentate cu bomba, si mii de politisti fusesera desfasurati in jurul complexului unde avea loc sedinta Legislativului. Cu putin inainte de inceperea sesiunii, doua bombe de mici dimensiuni au explodat in capitala nepaleza, ranind o persoana, a anuntat politia.

Marti, doua persoane, dintre care un copil, fusesera ranite de explozia unui dispozitiv artizanal intr-un parc din capitala. Alte trei atentate au fost comise luni seara, dar fara a face victime, doua dintre ele fiind revendicate de o grupare nationalista hindusa necunoscuta, G.F.P. Ramdir Sena. Unul dintre ele fusese comis in fata casei unei personalitati favorabile proclamarii republicii.
Miercuri dimineata, pe strazile capitalei se adunasera mai multe mii de persoane scandand diverse sloganuri, in special "Hotul Gyanendra sa paraseasca tara".

Considerat de partizanii sai drept incarnarea zeului hindus Vishnu, Gyanendra a urcat pe tron in 2001, dupa asasinarea spectaculoasa si misterioasa a noua membri ai familiei regale de catre printul mostenitor. Aparent beat si drogat, acesta s-a sinucis ulterior.

Lipsa de popularitate a lui Gyanendra a atins paroxismul atunci cand a demis Guvernul si si-a acordat puteri depline, in februarie 2005. Aceasta lovitura de forta a determinat principalele partide politice sa se alieze cu adversarii lor dintotdeauna, rebelii maoisti, si sa incheie un acord de pace in 2006, punand capat razboiului civil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.