Guvernul sud-coreean a dezmintit astazi zvonurile care vorbeau despre moartea liderului nord-coreean Kim Jong-Il, apreciind ca acestea sunt nefondate, informeaza NewsIn.

"Zvonurile recente (despre moartea lui Kim Jong-Il) sunt fara fundament", a declarat jurnalistilor purtatorul de cuvant al Ministerului sud-coreean al Unificarii, Kim Ho-Nyoun.

Zvonuri despre moartea "liderului iubit" nord-coreean au circulat pentru scurt timp joi dimineata la Bursa de la Seul.

Agentia de presa oficiala nord-coreeana a anuntat joi ca Kim se afla in orasul-port Hamhung pentru a vizita o fabrica de textile.

Un site de stiri sud-coreean obscur a fost la originea zvonului ca liderul nord-coreean a fost asasinat si inlocuit cu un oficial de rang inalt din serviciile secrete chineze, scrie Reuters, adaugand ca, in lipsa informatiilor, zvonurile sunt un mod de viata in Coreea de Nord.

Informatiile despre Kim si potentialii sai succesori sunt cele mai bine pastrate secrete la Phenian, cunoscute doar catorva apropiati ai liderului nord-coreean, spun analistii.

"Coreea de Nord poate fi o gaura neagra a informatiei, cand este vorba despre Kim", a declarat o sursa din serviciile secrete citata de Reuters.

Cele mai multe zvonuri despre Kim, in varsta de 66 de ani, se refera la sanatatea si la succesorul sau, care va fi probabil ales dintre cei trei fii ai sai. Guvernul nord-coreean nu are purtator de cuvant pentru a raspunde intrebarilor, iar speculatiile nu pot fi verificate in niciun fel.

"Daca s-a intamplat asa ceva, se va afla. Nu poate fi tinut secret la nesfarsit", a comentat Daniel Pinkston, de la International Crisis Group din Seul.

Cand fondatorul Coreei de Nord Kim Ir-sen a murit in 1994, decesul a fost tinut secret aproape doua zile, pana la finalizarea aranjamentelor pentru succesiune.

Aproape toti nord-coreenii, cu exceptia unui cerc restrans de oameni importanti, au aflat despre moartea liderului lor de la televizor.

Zvonul despre asasinarea lui Kim Jong-Il a aparut in contextul in care trimisii american si nord-coreean s-au intalnit la Beijing pentru discutii despre activitatile nucleare ale Phenianului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.