Giorgio Battistelli, compozitorul piesei despre un oras sarac, s-a inspirat din valul de panica vizand imigrantii, care a urmat crimei de la statia de tren Tor di Quinto, a carei victima a fost sotia unui ofiter de marina numita Giovanna Reggiani. Piesa este "o parabola despre oamenii izolati, fie ca este vorba despre cei care traiesc pe langa linii de tren sau sub poduri in Italia sau despre italieni in ansamblu", a explicat Battistelli.

O serie de crime comise de imigrantii romani din Italia au generat un val de teama in randul populatiei din Peninsula, arata NewsIn.

La sfarsitul lunii octombrie, uciderea Giovannei Reggiani a dat nastere unei polemici aprinse in Italia si a dus la adoptarea unui decret care facilita expulzarea cetatenilor comunitari, in numele sigurantei publice. Mailat a fost inculpat in acest caz, procesul sau urmand sa inceapa in iunie.

Premiera piesei intervine in contextul unei relansari a polemicii privitoare la imigranti si infractionalitate, dupa ce in aprilie romanul Ioan Rus ar fi violat si injunghiat o studenta in varsta de 31 de ani originara din Lesotho, la Roma.

In timpul campaniei electorale, dreapta italiana a exploatat acest incident si altele pentru care au fost invinovatiti romani si a avut un discurs axat pe securitate. Liga Nordului, aliata a premierului Silvio Berlusconi, a asociat constant criminalitatea cu imigratia clandestina.

Noul guvern de la Roma a aprobat saptamana trecuta un "plan de securitate" ce prevede pentru straini obligatia unui venit legal si a unei locuinte decente, in caz contrar fiind repatriat in tara de origine, o dispozitie ce ii vizeaza in primul rand pe nomazi.

Pe de alta parte, cel putin trei tabere de romi au fost tinta unor atacuri cu cocteiluri Molotov care au declansat incendii, la periferia orasului Napoli, din sud, dupa ce o tanara roma a fost arestata pentru tentativa de rapire a unui bebelus italian.